Saptamina aceasta, Editura Polirom publica o noua traducere in colectia „Historia”: Marea divergenta. China, Europa si nasterea economiei mondiale moderne, un volum esential despre istoria lumii moderne semnat de Kenneth Pomeranz.

Marea divergenta de Kenneth PomeranzFoto: Polirom

In timp ce mare parte din literatura de specialitate s-a concentrat asupra Europei, incercind sa explice dezvoltarea timpurie a industriei mecanizate pe scara larga, Kenneth Pomeranz urmareste in Marea divergenta intreaga istorie moderna, facind paralele interesante intre Europa si estul Asiei (de la populatie si acumularea de capital la investitii, consum si tehnologie) si oferind explicatii argumentate si atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeana.

De ce doar in nord-vestul Europei a inceput o dezvoltare industriala sustinuta, in ciuda faptului ca pina spre jumatatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzatoare similitudine de dezvoltare intre Europa si estul Asiei? in secolul al XIX-lea, divergenta Europei fata de restul Lumii Vechi s-a datorat in mare parte zacamintelor de carbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil. Pe de alta parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile intr-o sursa de produse primare si au permis astfel Europei de Nord-Vest sa inregistreze o crestere spectaculoasa a populatiei, sa se specializeze si mai mult in manufacturi si sa foloseasca forta de munca implicata anterior in agricultura.

"Un volum foarte important, ce trebuie abordat cu seriozitate de toti cei care cred ca explicarea revolutiei industriale este cruciala pentru modul cum intelegem lumea moderna... O carte atit de substantiala, incit ne ofera informatii noi aproape pe fiecare pagina.” apreciaza Robert B. Marks, in American Historical Review.

Contributie esentiala la istoria lumii moderne, Marea divergenta. China, Europa si nasterea economiei mondiale moderne a fost distins in 2000 cu John K. Fairbank Prize in East Asian History si cu premiul pentru cea mai buna carte a anului 2001 oferit de World History Association.

Kenneth Pomeranz este profesor de istorie la University of California, Irvine, avind ca domeniu de specialitate istoria Chinei moderne.

De acelasi autor: The Making of a Hinterland: State, Society, and Economy in Inland North China, 1853-1937 (1993; volumul a primit John K. Fairbank Prize in East Asian History din partea American History Association in 1994), The World that Trade Created: Society, Culture, and the World Economy, 1400 to the present (in colaborare cu Steven Topik, 2005).

Volumul este disponibil si sub forma de eBOOK, informeaza editura.