Directorul Teatrului Naţional 'Ion Luca Caragiale', Ion Caramitru, a anunţat joi introducerea unei noi săli, cea de-a şaptea, în planul de renovare şi refacere a TNB, informeaza Agerpres.

'Chiar în mijlocul noului foaier, care va fi comun pentru absolut toate sălile pe care le va avea teatrul, va fi o sală aşa numită media, cu intrare din foaierul Sălii Mari, la parter. Aceasta va fi multifuncţională, va putea fi folosită pentru conferinţe de presă, întâlniri importante şi spectacole. De altfel, ea va fi, conform contractului nostru cu constructorul, cea de-a treia sală pe care o vom avea în perioada în care zona unde se află Opereta şi sala Atelier vor intra în lucrări', a declarat Ion Caramitru într-o conferinţă susţinută joi la Teatrul Naţional Bucureşti.

Ion Caramitru a prezentat, de asemenea, şi denumirea noilor săli ale viitorului Teatru Naţional 'I. L. Caragiale' şi profilul acestora.

Astfel în corpul A vor fi trei săli, Sala Mare, Sala Mică şi Sala Pictură, care se va afla la etajul 2.

Sala Mare va avea o capacitate de 900 de locuri, de la un total actual de 1.156 de locuri, şi Sala Mică, prima dintre sălile noi, care va avea o capacitate de aproximativ 250 de locuri. Noua sală va dispune şi de o sală de expoziţie, cu toate dotările necesare. Accesul la Sala Mică se va face atât dinspre bulevardul Carol, cât şi dinspre strada Tudor Arghezi.

Sala Pictură este cea de-a doua sală nou construită, amplasarea acesteia fiind pe locul fostului atelier de pictură. Aceasta va avea 286 de locuri şi va avea intrarea din foaierul Sălii Mari.

În corpul C vor fi de asemenea două săli - Sala Studio şi Sala Atelier.

Sala Studio, fosta sală a Operetei, care va intra în reparaţii din iulie, va avea o capacitate de 598 de locuri iar Sala Atelier va fi mărită, de la capacitatea actuală de 200 de locuri urmând să aibă, după refacere, 300 de locuri.

Denumirea ultimelor două săli va fi Sala Media şi Amfiteatrul în aer liber. Amfiteatrul se află pe terasa clădirii şi va putea fi folosit doar pe timpul verii.

Denumirile actuale reprezintă doar o variantă simplă, din dorinţa de 'unificare a limbajului' de lucru pentru toţi cei implicaţi în renovarea clădirii, pe parcurs urmând ca unele dintre denumiri să fie schimbate, au explicat responsabilii cu lucrările din teatru.

Lucrările de reabilitare a Teatrului Naţional Bucureşti, un proiect iniţiat în 2007, au început în luna martie 2011, perioada de execuţie a lucrărilor fiind iniţial prevăzută a dura 28 de luni.

Reconstrucţia clădirii TNB vizează, potrivit proiectului Ministerului Culturii prezentat în martie 2008, modelarea clădirii în direcţia uneia de larg interes cultural, care să fie deschisă de dimineaţa până seara târziu şi să găzduiască diferite manifestări artistice.