Biografia lui Oleg Danovski lansata la Institutul Cultural Roman

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 12 martie 2012, 17:06 Actualitate | Cultură


Luni, 19 martie 2012, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc lansarea cărtii Oleg Danovski – omul, artistul, legenda de Doina Jela, volum editat de Curtea Veche Publishing împreună cu Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”. Autoarea cartii l-a cunoscut pe Oleg Danovski, l-a urmărit în repetiţii şi spectacole şi a consemnat mai multe ore de interviuri cu el, în anii de dinaintea morţii, când era directorul Teatrului de Balet din Constanţa. La evenimentul de lansare alături de autoare vor lua cuvântul Ilinca Tomoroveanu, Marina Constantinescu si Gina Şerbănescu.

Biografia coregrafului Oleg Danovski (1917-1997) constituie rezultatul unui efort de documentare și redactare de mai bine de șase ani, care a presupus consultarea unor categorii de surse dintre cele mai diverse (articole și cărți de specialitate, dicționare românești și străine, memorialistică, documente de arhivă, filme, discuții cu prieteni, rude, colaboratori ai personajului principal), călătorii de documentare și arhiva personală.

Oleg Danovski merită pe deplin o asemenea biografie, nu numai fiindcă a impulsionat şi hrănit cu geniul său creator baletul Operei Române vreme de aproape 40 de ani (1941-1977), a înființat aproape din nimic la Constanța unul dintre cele mai performante ansambluri de balet din Europa (1978-1996), ci şi fiindcă este unul dintre creatorii români care au convins de geniul lui şi străinătatea, impunându-se pe scenele marilor teatre ale lumii şi stând cu demnitate alături de adevărați monştri sacri ai dansului, se arata in comunicatul ICR.

Doina Jela (n. 1951) este absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicistă, autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste precum Tomis, Arta, Amfiteatru, România literară, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. În 1995, publică romanul de non-ficțiune Cazul Nichita Dumitru, răsplătit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. În prezent este redactor și coordonator de colecții la Curtea Veche Publishing și colaborează cu numeroase publicații culturale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















374 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by