In deschiderea Festa da Francofonia 2012 de la Lisabona, Institutul Cultural Român prezintă luni 19 martie, la ora 21:00, în Auditoriul Institutului Francez din capitala Portugaliei, piesa “Du pain plein les poches/ Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec. Versiunea originală în limba franceză va fi subtitrată în portugheză. Actorii Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu vor oferi publicului portughez o interpretare originală şi sensibilă a textului, pe care l-au pus în scenă împreună.

Această montare a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă, la finele anului 2009, la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat cu acelaşi succes în Maroc si Canada.

Matei Vişniec este un poet şi dramaturg român rezident în Franţa. Din 1992 piesele lui Matei Vişniec se joacă în străinătate, fiind al doilea dramaturg român care reuşeşte să se impună în lumea teatrului francez, după Eugène Ionesco. A fost tradus în peste 25 de limbi, iar în România este cel mai jucat dramaturg contemporan.

Lucrările sale sunt prezentate deseori la Festivalul Internaţional de teatru de la Avignon (off), cel mai prestigios de acest gen din Franţa şi unul din cele mai mari din lume. Unele piese au fost montate la importante teatre europene: Teatrul Rond Point din Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Regal din Stockholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Naţional din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin, Teatro Stabile din Catania (Sicilia).

“Du pain plein les poches/ Buzunarul cu pâine” este un spectacol despre principiile morale fundamentale ale naturii umane: generozitate, toleranţă, înţelegere, plasate într-un context al violenţei şi nepăsării, în viziunea unui scriitor de excepţie şi a unor adevarăraţi maeştri ai scenei. “Buzunarul cu pâine” e despre altceva. Oricât de cinic ai fi, şi oricat de negativist ai fi, n-ai cum sa nu te deschizi in final.” spune actriţa Oana Pellea.