Femeile din peste 50 de tari ale lumii sunt sarbatorite joi, de 8 Martie, ca o recunoastere a contributiei lor la dezvoltarea societatii. In 1975, cu prilejul Anului International al Femeii, Organizatia Natiunilor Unite a inceput sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii la data de 8 martie, potrivit Agerpres.

Doi ani mai tarziu, in decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a instituit, printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala, ca sarbatoare ce poate fi marcata in orice zi a anului de statele membre, conform traditiilor istorice si nationale.

Prin adoptarea acestei rezolutii, Adunarea Generala ONU a recunoscut rolul femeii in eforturile de pace si dezvoltare si a chemat la incetarea discriminarii si la intarirea sprijinului pentru participarea femeilor la viata societatii.

Ziua Internationala a Femeii a aparut in contextul miscarilor sociale din secolul al XX-lea din America de Nord si Europa.

In vestul Europei, Ziua Internationala a Femeii a fost serbata in perioada 1910-1920, dupa care a iesit din atentia publicului. Abia in anii '60 ea a fost readusa la viata de puternica expansiune a grupurilor feministe.

Dupa primii ani, Ziua Internationala a Femeii a capatat o noua dimensiune mondiala, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. Miscarea feminista, aflandu-se in plina dezvoltare, a ajutat la impunerea sarbatoririi acestei zile ca punct de concentrare a eforturilor pentru revendicarea drepturilor femeilor si pentru participarea la procesul politic si economic.

Din ce in ce mai mult, Ziua Internationala a Femeii s-a transformat intr-o miscare ideala de reflectie la progresele realizate sau un prilej pentru a cere schimbari si pentru a sarbatori actele de curaj si hotarare ale femeilor obisnuite care au jucat un rol extraordinar in istoria drepturilor femeilor.

Rare sunt cauzele pentru care ONU asigura promovarea care sa fi suscitat un sprijin mai intens si mai vast precum campania pentru promovarea si protejarea egalitatii in drepturi a femeilor.

Carta ONU semnata la San Francisco in 1945 a fost primul instrument international care a proclamat egalitatea intre sexe ca drept fundamental al persoanei umane. De atunci, organizatia a ajutat la crearea unui patrimoniu istoric de strategii, norme, programe si obiective convenite pe plan international pentru ameliorarea conditiei femeii in lumea intreaga.