Unul dintre cei mai buni chitarişti ai noii generaţii, Pablo Sáinz Villegas va fi prezent la Bucuresti in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului Flamenco Clasic si Noile Genuri, organizat în Capitală în perioada 3 – 26 martie. Iubitorii chitarei flamenco il vor putea asculta, in recital, sambata 10 martie, la Sala Mare a Ateneului Roman si duminica, 11 martie, la Sala Radio.

Pablo Sainz VillegasFoto: www.pablosainzvillegas.com

Programul concertelor chitaristului Pablo Sainz Villegas:

- Sambata, 10 martie 2012, ora 19:00, Sala Mare a Ateneului

„Influenta flamenco în muzica spaniola”.

În program: Turina, Tarrega, Rodrigo, Albéniz, Giménez

- Duminica, 11 martie, ora 19:00, Sala Radio

„Chitara între Europa si America”

În program: Villa Lobos, J.S.Bach, A. Lauro, J. Rodrigo, A. Barrios, C. Domeniconi

Pablo Sáinz Villegas (la Rioja, 1977) este considerat de critici drept unul dintre cei mai buni chitarişti ai noii generaţii. De-a lungul carierei sale, a concertat în peste treizeci de ţări, pe scenele unor instituţii muzicale de prestigiu ca Philharmonie din Berlin, Carnegie Hall din New York, Sala Verdi din Milano sau Musikverein din Viena.

A debutat alături de New York Philharmonic Orchestra interpretînd Concertul din Aranjuez la Avery Fisher Hall din Lincoln Center la New York şi a devenit aproape imediat un nume de refeinţă al chitarei de concert simfonic.

Ca urmare a succesului înregistrat peste tot în lume, nu e deloc surprinzător că numele tînărului chitarist apare frecvent pe afişele Teatrului Ceaikovski sau ale Filarmonicii din Sankt Petersburg. Interpretările lui, cu o tehnică impecabilă dublată de emoţie și prezenţă scenică, se transformă într-un dialog aproape transparent cu publicul.

Pablo Sáinz Villegas a primit peste treizeci de premii internaţionale de chitară, printre care amintim premiile Andrés Segovia, Francisco Tárrega şi Christopher Parkening. A fost distins, de asemenea, cu Premiul „Ojo Critico“, oferit de Radio Nacional de España la categoria Muzică Clasică, fiind prima oară cînd acest premiu i se acordă unui chitarist.

A realizat înregistrări pentru Naxos cu Sequenza XI de Luciano Berio şi un disc complet de muzică spaniolă car einclude două premieres mondiale: Cinco Anécdotas de Andrés Segovia şi Sonata-Fantasía de Federico Moreno-Torroba. Această înregistrare i-a adus distincţia „Discul săptămînii“ al revistei Musik-Heute. În paralel cu activitatea concertistică, Pablo Sainz Villegas a predat clase de măiestrie la Royal College of Music din Londra, la Guildhall School of Music and Drama, la National University din Australia şi la Fundaţia Príncipe de Asturias.

Pablo Sáinz Villegas este şi fondatorul unui proiect filantropic numit „El legado de la música sin fronteras“, al cărui scop este cel de a ajuta copiii şi adolescenţii cu resurse financiare modeste să se apropie de muzică şi, astfel, să creeze punţi muzicale, personale şi emoţionale între diferite culturi.

Bilete au fost puse în vînzare la casele de bilete ale sălilor de concerte. Pentru Sala Radio, biletele se pot achizitiona si prin Eventim.ro

Festivalul Flamenco Clasic si Noile Genuri continua cu urmatorul program:

- 15 si 16 martie, ora 19.30

Sala ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti

Concert David Palomar. Cante flamenco

- 24 martie, ora 19.00

Sala mare a Ateneului Român

Recital de pian: Jorge Federico Osorio

- 25 si 26 martie, ora 19:00

Sala de Concerte de Radiodifuziunii Române

Între două lumi: Duo Jorge Pardo (saxofon) & Isaac Turienzo (pian)