In seara de Lasat de Sec (ultima zi inainte inceperii Postului Pastelui), tinerii se strang in casele celor mai varstinici pentru a-si cere iertare pentru greselile facutede-a lungul anului. Momentul este asteptat cu nerabdare de cei mici, care, dupa masa, se intrec in a prinde cu gura si cu mainile la spate, bucata de halva sau oul agatate la capatul unui fir de lana agatat de pe un bat manuit de persoana care se bucura de cea mai mare consideratie in grup.

Foto:

In unele comunitati de aromani, se obisnuia ca cei tineri sa faca inchinaciuni in fata batrinilor (mitani) dupa care primeau un ban de argint.

Dupa "bataia halvitei" se face focul de Paresimi- unde in mod traditional, se aprindeau roti vechi la care se dadeau drumul la vale de pe coline sau se sarea peste foc in semn de curatire si ferire de rele.

De altfel, intreaga seara este marcata de insemne ale curatiei spirituale puse in legatura cu postul: de la vinul alb, la oul alb pus drept "prada" celor mici, firul alb de lana de la capatul batului de care se prinde oul/halvita, pana la foc, semnifacand intrarea intr-o perioada deosebit de importanta spiritual pentru comunitatea traditionala.

Obiceiul specific aromanesc a fost reconstituit in cadrul evenimentului "Pareasini buni!", eveniment care a avut loc in data de 24 februarie la Muzeul de Arta Populara din Constanta Nu in ultimul rand, cei prezenti s-au putut delecta cu o expozitie de bucate traditionale.

S-au prezentat si degustat bunatati aromanesti dintre cele mai variate: pita cu aridzu, pita di casu, di prasu, di lapti, di curcubeta, pitmezi, platinta, culacu, trahana, curabeat, pind-ardu, halva, ceae di-tu Pindu, marcatu, casu cu pipiryei- expozitia premergand un eveniment mai amplu asteptat in luna aprilie a anului curent- un amplu targ culinar aromanesc.

eveniment sustinut de Proiectul Avdhela