Saptamina aceasta, la Editura Polirom apare primul chick-lit scris de o autoare de origine romana: este vorba despre romanul Viata mea pe net (My Life on Craigslist) de Alexandra Ares, cunoscuta cititorilor autohtoni datorita, mai ales, romanului sau de debut: Visatoarele (Dream Junkies), tradus in urma cu patru ani in limba romana. Viata mea pe net, unul dintre titlurile finaliste, peste Ocean, la „USA Best Books 2011”, are toate datele unei carti indraznete, in care umorul negru se impleteste cu idealismul si cu optimismul timpului nostru, informeaza editura.

Alexandra Ares: Viata mea pe net Foto: Polirom

Emily Thompson, o tinara plina de resurse si pasionata de arta contemporana, se muta in New York, unde isi gaseste un iubit artist si un loc de munca intr-o galerie de arta. Cind totul merge cum nu se poate mai bine, soarta i se schimba, ramine fara resurse si fara sprijin si departe de ajutorul familiei. Deznadajduita, apeleaza la Craigslist, un site prin intermediul caruia intilneste diferite personaje dubioase, care ii vor aduce numai necazuri.

Absolventa a Facultatii de Teatrologie din cadrul UNATC Bucuresti, Alexandra Ares a lucrat ca redactor si realizator pentru Redactia Teatru din TVR (1992-1997), realizind zeci de emisiuni Gong, Scena si Maestrii Teatrului Romanesc, printre care: Profil Victor Rebengiuc la 60 de ani (1993), Avignon (1995), Amintiri din viitor (1997) si docudrama „Danaidele” la New York cu George Ivascu (1997). In 1998 a emigrat in Statele Unite, la New York, si a lucrat pentru diverse televiziuni, case de productie si sindicate de stiri americane (1999-2005), pentru Adunarea Generala a ONU (2005) si UNDP (2006). In prezent isi imparte timpul intre Manhattan si Bucuresti si scrie atit in limba engleza, cit si in limba romana. In Romania a mai publicat Exilata in trecut, la Editura Cartea Romaneasca, Sam Shepard, un rebel al rigorii mortale, la Editura Aldine si piesa bilingva Waking Beauty-Frumoasa adormita si trezita, care s-a jucat intr-un spectacol-lectura pe Off-Broadway si a fost distribuita in Drama Bookstore din New York. Dream Junkies (Visatoarele; Polirom, 2008) este primul ei roman.

Desi este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, Alexandra Ares scrie, astazi, doar in limba engleza: „Ca sa scrii un roman sau o piesa de teatru trebuie sa ai ceva de spus. Or, eu traiesc din 1998 la New York, deci experienta mea de viata e americana, new yorkeza, mai exact. De asemenea, trebuie sa recunosc ca imi place faptul ca limba engleza este una de circulatie mondiala. Daca ma voi muta din nou in Romania la un moment dat, ceea ce e foarte posibil, probabil ca voi scrie din nou in limba romana, dupa o anumita perioada de acomodare. Problema este ca mental m-am format pe gustul american de literatura si film, care este foarte diferit de cel din Romania. Totusi, ma consider o autoare bilingva. Doresc, de pilda, sa finalizez cartea Teatrul American Contemporan, teza mea de doctorat”.

Alexandra Ares nu crede in ideea de „model literar”: „Mereu imi place altceva, niciodata nu am un model propriu-zis. Din contra, ma gindesc intotdeauna la ce poate fi relevant azi (si nu a fost ieri). Sint o mare admiratoare a lui Woody Allen, caruia i-am citit toate scenariile, si cred ca talentul literar de cea mai buna calitate din S.U.A. a migrat spre film si televiziune. Imi plac de asemenea Henry Miller, Milan Kundera, Nabokov, Ayn Rand, Tom Wolfe, Edith Wharton, W. Somerset Maugham si, mai nou, Jennifer Egan. Dintre cartile romanesti, Fiul Risipitor de Radu Tudoran este romanul meu favorit”.

Cit conteaza, in scrierea unui roman, experienta Alexandrei Ares in zona teatrului? Alexandra aproape ca a uitat-o: „Mult mai importanta este experienta mai recenta, din domeniul scenaristicii, desi este mult sa-i spun «experienta»: am scris doar un singur scenariu de film. Dar practica asta unica m-a invatat foarte multe despre replica, ritm, construirea personajelor, a scenelor, evitarea cliseelor, etc. Experienta din zona teatrului, insa, m-a ajutat sa pricep mai usor elementele de scenaristica”.

Dincolo de bucuria de a citi o carte actuala, plina de verva si umor, prin publicarea romanului Viata mea pe net, Alexandra Ares si-a propus sa transmita cititorilor si un avertisment: „Fiecare dintre romanele mele exploreaza boema new yorkeza pe fundalul cite unui fenomen social si psihologic subteran. In romanul Visatoarele, acest lucru era cautarea de sine a unei imigrante romance, pe fundalul decaderii visului american si a unor greutati sociale «ascunse sub pres» care abia in anul 2010 au iesit la suprafata in discursul public american. Intii, prin miscarea Occupy Wall Street, care apoi s-a extins la Occupy Everything. In Viata mea pe net, tema este mutarea experientei sociale pe internet si promiscuitatea societatii americane, care a atins cote greu de banuit. Poate ca elementul de avertizare tine de faptul ca libertarea de exprimare si internetul, raportate la sexualitate, schimba extraordinar relatiile dintre oameni si calitatea morala a societatii moderne capitaliste. Romania, din fericire, are inca o anumita sanatate morala in relatiile de amor, superioara, cred, celei din Statele Unite. Sper sa le pastreze. In fine, o alta cartea a mea, The Other Girl, netradusa in limba romana, exploreaza ultimele tabu-uri dintre barbatii si femeile din ziua de azi, si lupta surda dintre sexe, barbatii care vor sa isi pastreze privilegiile, de exemplu, acela de a se casatori sau a fi in relatii cu femei mult mai tinere, mai suple si mai frumoase, si femeile moderne care, dupa ce si-au cucerit independenta economica, educationala si intelectuala isi dau seama ca aceasta discriminare este absurda si depasita”.