În seara de 23 februarie, la Athénée Palace Hilton, va avea loc prima licitaţie din România dedicată celor mai mari realizări ale cinematografiei şi teatrului românesc. Obiecte personale sau care păstrează memoria celor mai îndrăgiţi actori, fotografii reprezentându-i pe aceştia şi piese de recuzită care au apărut în filme şi piese de teatru de mare succes sunt scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei Cinema Memorabilia, informeaza Casa de licitatie Artmark.

Printre cele mai fascinante piese propuse în licitaţie sunt costumele oferite de Studiourile MediaPro, purtate în două filme istorice care s-au bucurat de o mare popularitate: „Mihai Viteazul” (1970) şi „Mircea” (1989). Costumul de damă, o rochie specifică Italiei renascentiste, în stare perfectă de conservare, a fost purtat de Irina Grădescu în rolul contesei Rossana Viventini, în pelicula istorică regizată de Sergiu Nicolaescu. Realizată din catifea neagră, rochia este decorată cu brocart auriu pe corsaj, mâneci şi talie şi vine împreună cu un accesoriu pentru păr din fir aurit, după moda nobiliară italiană de sfârşit de secol al XVI-lea. Preţul de pornire al lotului este de 850 €.

Filmul „Mihai Viteazul”, produs de România Film, este până la această oră cel mai vizionat film românesc şi unul dintre cele mai bine vândute, fiind vizionat în toată lumea.

Costumul bărbătesc a devenit celebru într-o altă producţie românească de succes, filmul „Mircea” din 1989, în regia lui Sergiu Nicolaescu, despre micul principat al Valahiei, condus de marele domnitor Mircea cel Bătrân. Purtat de Colea Răutu, acesta este o uniformă de comandant de oase otoman, compus din tunică cu aplicaţii de metal şi piele, pantaloni şi turban de catifea neagră. Aflat în stare bună de conservare, costumul provine din arhiva de costume a Studiourilor MediaPro.

Alte obiecte de valoare aflate în licitaţie sunt brăţara purtată de Maia Morgenstern în piesa „Tangou final", confecţionată din argint şi aur, decorată cu diamante, rubine şi smaralde (preţ de pornire 200 €), ochelarii care au aparţinut lui Horaţiu Mălăele (preţ de pornire 250 €) sau papionul lui Radu Beligan, purtând autograful maestrului (preţ de pornire 150 €).

Alte aproape 80 de loturi, constând în obiecte la fel de interesante, au preţuri de pornire care încep de la câteva zeci de euro şi se aşteaptă să aducă în sala de licitaţie numeroşi admiratori ai marilor actori români.

Cea de-a doua parte a serii este dedicată Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană. Pasionaţii de artă pot alege opere aparţinând unora dintre cei mai apreciaţi artişti români contemporani şi postbelici: de la artişti activi după jumătatea secolului al XX-lea, precum Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuţă, la reprezentanţi de frunte ai generaţiilor ’60 - ’70 - Paul Neagu, Horia Bernea, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Viorel Mărginean – şi până la personalităţi ale scenei artistice actuale, precum Dan Perjovschi sau Teodor Graur.

O prezenţă rară în licitaţiile de artă din România, cu o activitate artistică ce l-a adus în mijlocul celor mai importante evenimente de artă internaţionale, Dan Perjovschi este reprezentat în Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană de o lucrare grafică intitulată „Anthropogramming” (tuş rotring pe pânză, 33 x 24 cm, est. 2.000 – 4.000 €). Opera face parte din seria cu acelaşi nume, executată între 1994 şi 1997 şi expusă la New York în 2008, la Lombard-Freid Projects.

Licitaţia oferă totodată lucrări spectaculoase ale unor nume proaspete în lumea artistică a momentului cum ar fi Flavia Pitiş, Vlad Berte sau grupul Imaginarul Colectiv, precum şi artişti români cu reputaţie internaţională, cum este Cristian Todie, care trăieşte şi lucrează la Paris din 1975.

Aproape jumătate dintre loturi au valori cuprinse între 100 – 1.000 €, preţuri foarte accesibile într-o perioadă favorabilă pieţei româneşi de artă pentru investiţii cu posibilităţi reale de profit.

Expoziţia loturilor ambelor licitaţii din seara de 23 februarie poate fi vizitată până miercuri, 22 februarie, între orele 11.00 – 21.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă. În ziua licitaţiei, expoziţia se va muta la Athénée Palace Hilton şi va fi deschisă între 9.00 – 19:30, se arata in comunicatul Casei de licitatii Artmark.