Editura Polirom scoate in aceasta saptamana primele doua titluri ale celui mai recent proiect initiat in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”: seria dedicata scriitorului Philip Roth, unul dintre cei mai importanti prozatori americani ai ultimelor decenii. Primele titluri ale seriei sint cunoscutele romane M-am maritat cu un comunist si Animal pe moarte.

Seria de autor „Philip Roth”Foto: Polirom

Seria de autor „Philip Roth” este cel de-al douazecilea proiect initiat in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”, dupa seriile dedicate scriitorilor Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Vladimir Nabokov, Gunter Grass, Haruki Murakami, Doris Lessing, Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, Jose Saramago, Henry Miller, J.M.G. Le Clezio, Saul Bellow, John Fowles, Danilo Kis, Amelie Nothomb, Amin Maalouf, Pier Paolo Pasolini, David Lodge si Mika Waltari.

Primele titluri ale seriei sint cunoscutele romane M-am maritat cu un comunist – o carte despre cruzime, umilire, tradare si razbunare, o tragedie americana asa cum numai Philip Roth poate imagina: feroce si comica, scrisa cu o precizie necrutatoare – si Animal pe moarte – roman ce pune in scena relatia dintre un profesor de literatura in virsta de saptezeci de ani si o tinara exotica; cartea a fost ecranizata in 2008, cu Penelope Cruz si Ben Kingsley in rolurile principale (filmul Elegy).

La revedere, Columb! (traducere inedita din opera lui Philip Roth, carte ce va aparea in editie print si eBOOK), Pastorala americana, Povestea lui Orisicine, Viata mea de barbat, Operatiunea Shylock, Complexul lui Portnoy si Pata umana sint citeva dintre titlurile cu care va continua proiectul.

Philip Roth este unul dintre cei mai aclamati si mai tradusi scriitori americani ai momentului.

In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii, lui John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. I s-au decernat de doua ori National Book Award si National Book Critics Circle Award si de trei ori PEN/Faulkner Award.

In 2005, Complotul impotriva Americii a primit premiul Societatii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric exceptional, pe tema Americii anilor 2003-2004”.

De curind, Philip Roth a primit doua dintre cele mai prestigioase premii: in 2006 PEN/ Nabokov Award, pentru „o opera de o originalitate exceptionala si o maiestrie desavirsita”, iar in 2007, PEN/Saul Bellow Award pentru realizari deosebite in literatura americana, oferit unui scriitor ale carui „realizari de-a lungul unei cariere remarcabile il plaseaza in cea mai prestigioasa categorie a literaturii americane”.

Roth este singurul scriitor in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.

In 2011 i s-a decernat, la Casa Alba, National Humanities Medal; in acelasi an a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize.

Mai multe despre primele doua titluri ale seriei de autor „Philip Roth”:

M-am maritat cu un comunist

Traducere din limba engleza si note de Fraga Cusin

M-am maritat cu un comunist este povestea denuntarii si dezonorarii lui Iron Rinn. O carte despre cruzime, umilire, tradare si razbunare, o tragedie americana asa cum numai Philip Roth poate imagina – feroce si comica, scrisa cu o precizie necrutatoare.

„La inceput de mileniu, Roth ramine la fel de caustic, de furios, de distractiv si de periculos ca acum patruzeci de ani.” (The New York Review of Books)

„Un roman remarcabil prin observarea atenta a vietii americane intr-o perioada frenetica: epoca «vinatorii de vrajitoare» a senatorului McCarthy.” (The New York Observer)

„O carte amara ce reinvie in chip stralucit idealismele si ipocriziile perioadei postbelice.” (Robert Stone)

Animal pe moarte

Traducere din limba engleza si note de Irina Petras

Cartea a fost ecranizata in 2008, avindu-i in rolurile principale pe Penelope Cruz si Ben Kingsley (filmul Elegy).

Animal pe moarte pune in scena relatia dintre un profesor de literatura in virsta de saptezeci de ani si o tinara exotica; el brodeaza astfel pe marginea ideii unei legaturi puternice intre Eros si moarte.

Una dintre cele mai bune carti scrise de laureatul premiului Pulitzer.

„Dureros, sexy, elegant… O fericita completare a unei cariere literare de exceptie.” (San Francisco Chronicle)

„Roth este un scriitor absolut captivant, cu un limbaj plin de viata.” (Los Angeles Times)

„Dragostea si moartea sint temele centrale ale acestui roman original si indraznet.” (Publishers Weekly)

Potrivit editurii Polirom urmatorul titlu al seriei este Complotul impotriva Americii – „Probabil, cea mai controversata carte a lui Roth.” dupa cum o descrie Washington Post.