Turneul naţional Vă place BACH? aduce în România trei premiere în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach, primul turneu solo prezentat de tânărul muzician Răzvan Suma şi un spectacol multimedia de proiecţii pe panouri translucide. Evenimentul se va desfăşura între 1 şi 21 martie, în opt oraşe din România: Braşov (1 martie - Cercul Militar), Arcuş (7 martie - Centrul Cultural Arcuş), Bistriţa (11 martie, Sinagoga), Baia Mare (13 martie - Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă), Piteşti (15 martie - Casa de Cultură a Sindicatelor), Bacău (17 martie - Ateneu), Dumbrăveni (19 martie – Centrul Cultural Unesco). Turneul se va încheia chiar la Bucuresti, printr-un concert extraordinar sustinut la Sala Radio în data de 21 martie.

Violoncelistul Razvan Suma Foto: Arhiva personala

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi şi mai importanţi tineri instrumentişti români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în cele peste cinci sute de recitaluri si concerte sustinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, susţine frecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009 a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică şi este invitat sa predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

Instrumentul pe care cântă Răzvan Suma în acest moment a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel - unul dintre cei mai apreciați creatori de instrumente ai epocii sale - și a fost realizat la Paris în anul 1849. Acest instrument a aparținut în sec. XIX celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de « Fundația Musicha » din San Sebastian, Spania.

Concertele cuprinse în turneul naţional Vă place BACH? sunt o demonstratie senzatională de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică, într-un eveniment complet de muzică şi artă vizuală, a cărui durată depăseste nouăzeci de minute.

Biletele se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua www.eventim.ro.