Marti, 14 februarie 2012, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discutie despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran si a lui Thomas Bernhard. Dezbaterea porneste de la volumul Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke („Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri"), de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag. Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură şi se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept „probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX”), dar si asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline şi Fernando Pessoa.

Volumul face referiri şi la alţi scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop şi Carmen Firan. Potrivit ICR Stockholm, la discutie va participa autorul cărţii, alături de tinerii scriitori Martina Lowden şi Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitorilor români mai sus-menţionaţi.

Johannes Ekman (n. 1946) este producător la Radiodifuziunea Suedeză, unde se ocupă de programul Poemul zilei. În cadrul acestei emisiuni au fost prezentati în ultimii ani, printre altii, Marin Sorescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop si Mircea Dinescu. Romanul „Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri" este al doilea său volum publicat. Martina Lowden (n. 1983) este scriitoare si critic literar la cel mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A debutat în 2006 cu volumul autobiografic Allt („Totul”), primit cu entuziasm de presa suedeză. În prezent lucrează la al doilea roman.

În noiembrie 2011 a fost interlocutoarea lui Mircea Cărtărescu pe Scena Internatională a Scriitorilor din orasul Göteborg, cu prilejul turneului suedez al acestuia, organizat de ICR Stockholm. Andrzej Tichý (n. 1978) este scriitor suedez de origine cehă. A debutat în 2005 cu romanul Sex liter luft („sase litri de aer”), pentru care a fost distins cu premiul pentru debut al publicatiei Borås tidning – unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru debutanti din Suedia. Cea de-a doua sa carte, Fält („Câmpul”), a apărut în 2008 si a fost nominalizată la Premiul Radiodifuziunii Suedeze pentru cel mai bun roman al anului. Andrzej Tichý a dialogat cu Mircea Cărtărescu în 2007, la centrul cultural Inkonst din orasul Malmö.