Pe scena Salii Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti va avea loc duminica, 12 februarie, reprezentatia spectacolului O noapte furtunoasă, în regia lui Felix Alexa. Cu acest spectacol de succes, care se joacă pe scena Naţionalului din 2002, se deschid manifestarile dedicate Anului Caragiale de catre prestigioasa institutie teatrala.

Spectacolul beneficiaza de o distribuţie de primă mână din care fac parte Dan Puric, Mircea Rusu, Mihai Călin, Irina Movilă, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Rodica Ionescu şi Orodel Olaru. Scenografia este semnată de Diana Ruxandra Ion. "Onoarea de familist" a lui Jupân Dumitrache şi universalitatea artei lui Caragiale sunt apărate cu argumentele unei teatralităţi mai presus de culoarea locală.

Potrivit site-ului TNB, Anul Caragiale va continua la Teatrul Naţional din Bucureşti cu regizori importanţi, care vor revizita opera autorului: Horaţiu Mălăele semnează regia la O scrisoare pierdută, Alexandru Dabija va monta o dramatizare după Două loturi, iar Radu Afrim, Năpasta. Silviu Purcărete va pune în scenă Conu' Leonida faţă cu reacţiunea. Gigi Căciuleanu va realiza un Caragiale în stil coregrafic, cu titlul D'ale noastre. Maestrul Radu Beligan pregăteşte un recital Caragiale.

Totodata, vor fi editate două volume de istorie teatrală Spectacole Caragiale în istoria Teatrului Naţional şi Directoratul lui I.L.Caragiale la Teatrul Naţional (autor Ionuţ Niculescu, directorul Muzeului Teatrului Naţional).

În 2012 se împlinesc 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg roman I. L. Caragiale şi 100 de ani de la moartea sa (30 ianuarie 1852 - 9 iunie 1912).

Descendent al unei familii de actori, Caragiale a fost un excelent pamfletar, nuvelist şi ziarist. În decursul vieţii colaborează la numeroase reviste şi ziare. În 1889 înfiinţează revista umoristică „Moftul român“. Între 1888 şi 1889 a fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Celebre rămân însă comediile sale: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului, Conu Leonida faţă cu reacţiunea, dar şi drama Năpasta sau Momentele şi schiţele.

În semn de omagiu, Festivalul Naţional de Teatru, organizat în toamna acestui an de Uniunea Teatrală din România (UNITER) la Bucureşti, se va desfăşura sub titulatura 2012 - Anul „Caragiale“. In cadrul festivalului vor fi prezentate opere ale lui Caragiale, montate anul acesta pe scenele teatrelor din România.