In acest an se implinesc 160 de la naşterea şi 100 de ani de la moartea marelui dramaturg roman I. L. Caragiale ceea ce a condus la desemnarea anului 2012 - Anul Caragiale in Romania. Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată acestui eveniment, 2012 – Anul „Caragiale“. Astfel, emisiunea de mărci poştale 2012 – Anul Caragiale, alcătuită dintr-un singur timbru , cu valoarea nominală de 5 lei, prezintă portretul foto al marelui maestru, la care se adaugă o coliţă dantelată, ilustrând fragmente ale ansamblului „Caragialiana”.

Timbru: 2012 – Anul CaragialeFoto: Romfilatelia

Alături de timbru şi coliţă, emisiunea mai cuprinde un plic prima zi şi o carte maximă. La toate acestea se adaugă şi albumul filatelic realizat într-un tiraj de 600 de exemplare (numerotat cu roşu de la 001 la 600), echipat cu minicoala specială de 8 timbre (2 timbre tête-bêche) cu o vinietă şi manşetă ilustrată tematic, însoţită de plicul prima zi, echipat cu timbrul din coliţă şi obliterat cu ştampila prima zi, care este aplicată şi în clar, cu folio aur.

Începând cu ziua de luni, 30 ianuarie 2012, emisiunea de mărci poştale „2012 – Anul Caragiale”, va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Născut în 1852, descendent al unei familii de actori, Caragiale a fost un excelent pamfletar, nuvelist şi ziarist. În decursul vieţii colaborează la o mulţime de reviste şi ziare. În 1889 înfiinţează revista umoristică „Moftul român“. Între 1888 şi 1889 a fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Celebre rămân însă comediile sale: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului, Conu Leonida faţă cu reacţiunea, dar şi drama Năpasta sau Momentele şi schiţele.

În opera sa, Caragiale şi-a ales personajele din toate mediile sociale, de la politicieni la oameni din justiţie, din mica burghezie, presă, învăţământ, funcţionari publici, oameni bogaţi, reprezentanţi ai lumii mondene, dar şi parveniţi.

Ca un pictor desăvârşit, el reuşeşte să redea pitorescul Bucureştiului şi al provinciei de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, plimbându-ne prin saloanele vremii, berării sau prin agitaţia străzii.

Comicul, tragismul şi fantasticul definesc esenţa operei caragialiene şi trasează, din punct de vedere al problematicii, viziunii, stilului şi tipologiei acestei opere, limitele teatrului românesc.

De-a lungul timpului, o serie de mari actori ai scenei româneşti au dat viaţă personajelor lui Caragiale, dintre care amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Carmen Stănescu, Iurie Darie, Tamara Buciuceanu -Botez, Olga Maria Tudorache, Mihai Fotino, Constantin Codrescu, Valeria Gagealov, Victor Rebengiuc, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Sanda Toma, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Mitică Popescu, Marin Moraru, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Mariana Mihuţ, Costel Constantin, Tamara Creţulescu.

În repertoriul mai multor teatre din Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Craiova, vor figura piesele lui Caragiale, puse în scenă de apreciaţi regizori ai teatrului şi filmului românesc. Înscriindu-se în amplele acţiuni dedicate momentului aniversar, Teatrul Naţional din Bucureşti va realiza în acest an „Integrala Caragiale“.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, organizat în toamna acestui an de Uniunea Teatrală din România (UNITER) la Bucureşti ce se va desfăşura sub titulatura 2012 - Anul „Caragiale“, vor fi prezentate opere ale lui Caragiale, montate anul acesta pe scenele teatrelor din România.