Pare un scenariu de film, este însă o poveste reală. Un tânăr pictor român debarcă pentru 3 luni în Belgia şi devine catalizatorul unei experienţe artistice colective. Expoziţia „Impreună cu Alexandru Cînean” va fi deschisă între 28 ianuarie şi 25 martie 2012 la Centrul de Artă Cultură/Natură Ferme du Pont de Bois din oraşul Thuin. Ea este rodul colaborării tînărului pictor din Sibiu (23 de ani) cu nouă artişti belgieni.

Alexandru Cînean a făcut un stagiu de perfecţionare sub îndrumarea pictorului Daniel Fauville, in perioada octombrie 2011 - ianuarie 2012. Mentorul său a transfomat stagiul într-un schimb de experienţă artistică mai larg prin invitarea altor artişti. Aceştia l-au primit pe Alexandru Cînean în atelierele lor şi au lucrat împreună cu el. Lucrările reunite în expoziţie reflectă dialogul lor, diferenţele, dar şi complementaritatea viziunilor.

Am discutat cu aceşti artişti despre tehnică, lucruri pe care nu le poţi deprinde în şcoală, dar şi despre actul de creaţie în sine. Am senzaţia că mă regăsesc mai mult pe mine în lucrările pe care le creez acum. Arta mea îşi pune problema raportului între om şi natură, a modului în care se influenţează reciproc. Chipul tuturor personajelor mele este ascuns ori întors de la privitor pentru ca, lipsindu-le astfel de identitate, spectatorul să se poată proiecta pe sine în operă, potenţându-i ambiguitatea, misterul”, spune Alexandru Cînean.

„Ensemble cu Alexandru Cînean” este o expoziţie realizată cu sprijinul Wallonie-Bruxelles International şi al Institutului Cultural Român Bruxelles.