Celebrul autor francez Frederic Beigbeder si-a lansat pe 18 ianuarie in cinematografe primul film regizat de el: Dragostea dureaza trei ani. Scriitorul-regizor a acordat recent un interviu publicatiei Le Figaro in care vorbeste despre ecranizarea romanului cu acelasi titlu, lansat in 1997. O comedie romantica, “pentru baieti”, asa caracterizeaza Beigbeder noul film. Cartile sale "Dragostea dureaza trei ani" si "13,99 lei" au fost publicate de editura Trei si lansate in prezenta autorului la sfarsitul lunii august 2011.

Frédéric BeigbederFoto: Hotnews

Intrebat daca este mai greu sau mai usor sa adapteze propriul roman pentru cinema, "autorul dandy", cum il numesc cei de la Le Figaro, a raspuns cu umor: Este o munca mult mai usoara, deoarece nu exista nici un scriitor care sa-ti sufle in ceafa, sa-ti corecteze fiecare virgula sau sa iti explice ca nu ai respectat sensul dat de el unei anumite fraze. Nu am avut nicio disputa cu autorul cartii. De altfel, nici nu mi-a pasat de el. Mi-am luat libertatea de a ma juca cu textul, pentru ca nu era o carte recenta. A fost publicata in urma cu 15 ani si uitata pe un raft prafuit.

Dar, iata cateva dintre intrebarile adresate de Le Figaro, la care Frederic Beigbeder a raspuns in stilul sau binecunoscut.

Trebuie sa fii megaloman pentru a face un film?

Mai putin decat atunci cand scrii carti. Cand scrii o carte, megalomania poate fi o calitate. Cand faci un film, iti expui viziunea, dar trebuie sa accepti si ideile echipei cu care lucrezi. Eu chiar am renuntat la megalomanie pentru cateva luni!

De ce nu l-ai interpretat pe Mark Marronnier, personajul principal al cartii?

Sunt un actor jalnic. Gaspard Proust este mult mai bun decat mine! Si, in viata, este mult mai cinic. Eu am avut deja cateva aparitii in filme. Intotdeauna dezastroase sau taiate la montaj!

Este o mare diferenta intre cel care erai in urma 15 ani si Beigbeder de astazi?

As vrea sa pot raspunde ca am crescut, m-am maturizat, am devenit un adult. Din pacate, imi dau seama, şi este ingrozitor, ca problemele lui Mark Marronnier sunt inca ale mele.

Care probleme?

Frica de angajament, dorinta de pasiune romantica ...

Care sunt regizorii pe care ii admiri?

Am o mare admiratie pentru Woody Allen. Nu cred ca a-si fi vrut sa fac filme daca nu era acest regizor. Imi place Sasha Guitry, bineinseles. Ce-mi place la cei doi mari regizori este ca gasesc in filmele lor femei frumoase, imbracate in rochii lungi, care au dialoguri geniale. Iubesc filmele vorbarete!

Intotdeauna regizorul flirteaza cu actritele care joaca in filmele lui?

Mi-as dori. Din pacate, nu mi s-a intamplat inca! Iti propui o multime de lucruri atunci cand incepi sa lucrezi in cinematografie: o viata in lumina reflectoarelor, sex cu starurile... Dar este complet fals! Ne trezim in fiecare zi la sase si jumatate dimineata si ajungem acasa la miezul noptii, fara nici o recompensa de acest fel.

Un slogan care sa evidentieze calitatile filmului si cartii Dragostea dureaza trei ani?

Pornesti in doi, sfarsesti de unul singur!