Librariile Humanitas si Editura Casa Radio organizeaza miercuri, 21 decembrie a.c., ora 18, la Libraria Humanitas Kretzulescu la o intalnire emotionanta dintre muzica si istorie prilejuita de lansarea CD-ului National Radio Orchestra & Sofia Cosma play Liszt, produs de Editura Casa Radio.

Potrivit comunicatului Humanitas, la lansare sunt invitati: dirijorul Horia Andreescu, Olga Grigorescu realizator RRM, Cristina Comandasu redactor-sef adjunct RRM. Moderator: Tiberiu Comandasu

Editura Casa Radio marcheaza bicentenarul LISZT, celebrat in acest an, printr-o aparitie discografica de exceptie: reunirea pe acelasi album a performantelor unei pianiste legendare – Sofia Cosma – si ale maestrilor Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs si Horia Andreescu, aflati la pupitrul Orchestrei Nationale Radio (inregistrari din Fonoteca Radio, 1976-2004).

CD-ul National Radio Orchestra & Sofia Cosma play Liszt ofera melomanilor nu numai oportunitatea intalnirii cu interpretari de varf ale unor pagini de referinta din creatia marelui compozitor de la a carui nastere s-au implinit in aceasta toamna 200 de ani, dar si posibilitatea de a descoperi un destin artistic şi uman cu totul exceptional, cel al pianistei Sofia Cosma.

Franz Liszt (22 octombrie 1811- 31 iulie 1886) , compozitor maghiar din Regatul Ungar, este unul dintre cei mai renumiti pianisti al tuturor timpurilor. Personalitatea lui Franz Liszt reprezinta un moment de referina in muzica secolului al XIX-lea, iar specificul vieii si creaiei sale ne poate face sa-l consideram un artist pan-european. Liszt a fost in contact nemijlocit cu aproape toti marii compozitori ai vremii, dovedind o mare permeabilitate in comunicarea spirituala si realizand astfel cu acestia un schimb cultural reciproc de valoare si consistenta deosebitta. Impunandu-se initial in Europa muzicala ca pianist virtuoz, a devenit mai apoi, datorita unui spirit autodidact si perseverent, un compozitor vizionar si totodata dirijor si profesor.

Liszt a fost contemporan cu marii romantici Mendelssohn, Chopin, Schumann, Berlioz si a fost ultimul dintre marii muzicieni care l-au cunoscut pe Beethoven.

Contribuia sa uriasa la dezvoltarea artei pianistice in special si a muzicii in general a fost acceptata inca din timpul vieii. Acest lucru a fost posibil datorita complexitatii sale: un pianist unic, un compozitor inovator, un dirijor modern, un pedagog stralucit