Initial adept al stangii, Petre Tutea s-a "dumirit" (dupa cum spunea Nae Ionescu), caci "cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!" Trecerea la legionarism avea sa ii aduca 13 ani de detentie in inchisorile comuniste. Avea sa moara insa ca membru in cadrul PNL. Motivul controversatei inrolari: din delicatete. ("Daca a urcat pana la mine ditamai animalul, din delicatete... i-am semnat adeziunea". Era vorba de Dan Amedeo Lazarescu, cel care se dusese sa-i ceara adeziunea. Tutea locuia la ultimul etaj, iar in ziua respectiva nu functiona ascensorul).

Petre Tutea, filosofFoto: Agerpres

Pe vremea cand se afla in centrul de reeducare de la Aiud, directorul inchisorii ii ceruse sa-i renege pe Bratieni si pe Iuliu Maniu: "Tu nu vei accepta niciodata sa vorbesti de rau legionarii. Dar uite, iti dau o tema mai usoara: voi tot ati fost impotriva partidelor istorice, ei bine, critica-i pe aceia!" Raspunsul lui: "Nu ne-ar fi oare noua rusine sa-i criticam pe unchesii astia care au facut Romania Mare noi, care o lasam mai mica?"

  • Celebra intalnire cu Nae Ionescu
  • De vorba cu legionarul Corneliu Zelea Codreanu
  • Adept al introducerii duelului la romani
  • Marea problema a dreptei: latura economica
  • Ciudatenii: desi legionar, Tutea si-a pastrat functia publica, intr-o vreme cand Antonescu "dadea cu legionarii de pamant"

Citeste si:

Marxist convins, lauda bolsevismul

Petre Tutea a fost de stanga initial, scriind chiar la revista "Stanga", impreuna cu Alexandru Zahia, cu Petre Pandrea si cu V.V. Stanciu.

Istoricul Lucian Boia despre revista "Stanga": "Frecvent apare semnatura lui P. Boteanu, pseudonimul lui Petre Tutea; se afirma ca marxist convins care isi exprima "increderea in devenirea sociala, asa cum a fost formulata de parintele socialismului modern" si denunta statul burghez, definit ca "minoritatea posedantilor constienti si organizati in scopul exploatarii muncitorilor de toate categoriile si taranilor, adica a majoritatii."

Se afirma ca marxist convins. Are cuvinte de lauda la adresa bolsevismului, "o noua sinteza in care scopurile statului se identifica pentru prima data in istoriecu aspiratiile maselor".

Istoricul Lucian Boia despre Petre Tutea

cu aspiratiile maselor". Asa arata primii pasi ai lui Tutea spre devenirea lui de om... de dreapta" (Lucian Boia, "Capcanele Istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950", p. 41-42, ed. Humanitas, 2011)

"Dumirirea" unui om initial de stanga

La un moment dat, pe cand se afla in Germania, se spune ca s-ar intalnit cu celebrul Nae Ionescu. Inconjurat de studentii aflati acolo la studii, Nae Ionescu l-ar fi intrebat: "Ei, Petrache, tot de stanga, tot de stanga?" Raspunsul sfios al lui Tutea: "Nu, domnule profesor, acum am evoluat, sunt si eu de dreapta". "Petrache, Petrache, de cand esti in Germania, ai uitat buna limba romanesca, fiindca in romaneste nu se spune "am evoluat"." Stupefiati, tinerii l-au intrebat: "Dar cum se spune?" "M-am dumirit", le-a replicat Nae Ionescu.

Ion Papuc (scriitor): "Tutea avea o vorba faimoasa a unui om politic francez: "Cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!" Deci el s-a "dumirit" si s-a orientat. Insa nu era un dogmatic, pentru ca, spre exemplu, a murit ca membru al Partidului National Liberal".

Un "viraj" brusc spre dreapta

Tutea avea o vorba faimoasa a unui om politic francez: "Cine, la 20 de ani, nu este de stanga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stanga, acela este imbecil!"

Ion Papuc, scriitor

In 1935 aparea "Manifestul revolutiei nationale", document semnat si de Petre Tutea si incadrat la extrema dreapta. In cele 100 de pagini, autorii se aratau impotriva Occidentului (care a subordonat Romania politic si economic), impotriva democratiei (caci democratia nu a gasit nici o formula, fiind "haosul"), impotriva liberalismului, impotriva conservatorismului, impotriva boslevismului. Era astfel propus un nationalism, dar nu unul traditional, ci "noul nationalism".

Apartenenta lui Tutea la Miscarea Legionara avea sa il tina vreme de 13 ani in puscariile comuniste. A fost inchis intre 1948 si 1953 si, din nou, intre 1956 si 1964.

A murit ca membru in PNL. Respect pentru partidele istorice

A fost intrebat spre sfarsitul vietii, de catre un ziarist, despre trecerea destul de controversata la PNL: "Cum se poate ca dumneavoastra, om de dreapta, ati ajuns membru al PNL?" Si a raspuns: "Daca a urcat pana la mine ditamai animalul, din delicatete... i-am semnat adeziunea". "Animalul" era Dan Amedeo Lazarescu, cel care se dusese sa-i ceara adeziunea. Tutea locuia la ultimul etaj si se pare ca in ziua respectiva nu functiona ascensorul.

Ion Papuc: "Adevarul este ca avea mare pretuire pentru liberalii romani. Care liberali romani, trebuie sa recunoastem, nu mai erau rosiii de pe vremea lui Eminescu. Negustorii de la 1848 se modificasera, devenisera boemi si oarecum luasera locul Partidului Conservator. Si, deci, liberalismul acela la care se referea Petre Tutea nu mai era un liberalism de stanga. De altfel, el imi spunea: "Degeaba ne dam cu fundul de pamant noi, astia de dreapta. Romania moderna este creatia Bratienilor".

Avea o mare pretuire pentru liberali. Imi spunea: "Degeaba ne dam cu fundul de pamant noi, astia de dreapta. Romania moderna este creatia Bratienilor".

Ion Papuc, scriitor

La reeducarea de la Aiud, colonelul Craciun (directorul inchisorii) i-a cerut sa-i renege pe Bratieni si pe Iuliu Maniu. Colonelul Craciun ii propusese aceasta tema de dizertatie acolo tocmai pentru ca, "tu nu vei accepta niciodata sa vorbesti de rau legionarii [asta li se cerea detinutilor: sa-si renege convingerile]. Dar uite, iti dau o tema mai usoara: voi tot ati fost impotriva partidelor istorice, ei bine, critica-i pe aceia!" Si atunci Petre Tutea a raspuns: "Nu ne-ar fi oare noua rusine sa-i criticam pe unchesii astia care au facut Romania Mare noi, care o lasam mai mica?"

Demostene Andronescu (fost detinut politic), despre sarbatorirea a 100 de ani de la nasterea lui Petre Tutea: "Nu au fost decat cativa liberali: i-am recunoscut pe Balaceanu-Stolnici si pe Crin Antonescu. Pentru ca se apropiau alegerile, acestia veneau de fapt in propaganda electorala. Voiau sa si-l revendice pe Tutea. De altfel, in luarile de cuvant care au urmat, se laudau ca Petre Tutea este liberal, moment in care a intervenit, cam intempestiv si nitel dur, prietenul meu, Marcel Petrisor, punand lucrurile la punct".

Tutea - un om de dreapta

In Aiud, colonelul Craciun ii spusese sa-l ponegreasca si pe Cioran, ca si pe Maniu si pe ceilalti.

Dar i-a zis atunci Tutea colonelului Craciun: "ma bat eu cu el in familie, spun despre el ce si cum, dar nu in fata dumneavoastra".

Marcel Petrisor, fost detinut politic

Ion Papuc: "Am avut curiozitatea sa-l intreb in ce sens, cum era de dreapta. Si mi-a spus: "Am fost inalt functionar de stat si ne erau interzise apartenentele politice. Dar am fost de dreapta". Si-si amintea cu mare incantare ca la Carmen Sylva, la tabara legionara, o noapte intreaga a vorbit cu Corneliu Zelea Codreanu ca, atunci cand vor veni la putere, sa introduca duelul la romani. Pentru ca, spunea el, bacanul (astea era unitatea minima de demnitate umana), daca are o problema in legatura cu sotia lui, va iesi in zori la liziera padurii si-si va regla, prin duel, situatia prestigiului personal".

Marcel Petrisor (fost detinut politic): "In ceea ce priveste apartenenta lui la Miscarea Legionara, a fost "sef de cuib". Nu numai ca a fost "sef de cuib", dar spunea si de altii care au fost.

La un moment dat aparuse un interviu al lui Cioran la Paris, acordat unui intervievator neamt, in care Cioran ponegrea legiunea si spunea ca sunt niste neinspraviti, o adunatura de ofiteri deziluzionati. "Pe dracu", zice. "Cioran asta face si el concesii ca sa-i publice cartile". De fapt, asa a si fost. Prima reactie cand i-am aratat interviul: "Mama lui de negustor. Este un macedon din asta care are o branza intr-o mana si viata in cealalta: isi da viata pentru branza, dar nu-si da branza pentru viata".

In Aiud, colonelul Craciun ii spusese sa-l ponegreasca si pe Cioran, ca si pe Maniu si pe ceilalti. Dar i-a zis atunci Tutea colonelului Craciun: "ma bat eu cu el in familie, spun despre el ce si cum, dar nu in fata dumneavoastra".

Paradoxurile dintre legaturile lui Petre Tutea cu politicul

Din alte puncte de vedere, dispretuia America profund, caci zicea: "Acolo sunt foarte eficienti, numai ca il evoca pe Dumnezeu doar ca sa le binecuvanteze pravaliile". Dar au o forta economica.

Razvan Codrescu, poet si eseist

Razvan Codrescu (poet, traducator si eseist): "Curios este ca Petre Tutea era functionar in minister si apreciat ca profesionist, ca tehnocrat. Dar atunci cand Antonescu a dat de pamant cu legionarii in 1941, dupa asa-zisa "rebeliune legionara", legionarii au fost scosi din toate functiile publice, prigoniti, bagati in inchisori, trimisi pe front pe linia intai. Desi astazi este numit "Tutea legionarul", Tutea n-a patit nimic atunci. A ramas mai departe, in postul pe care-l avea in minister, pe toata durata guvernarii antonesciene. Ba chiar a fost sub comunisti pana in 1948, cand este dat afara de Gheorghiu-Dej din Ministerul Economiei.

Dar moare in 1991, iata - liberal! Un paradox foarte mare, de neinteles pentru foarte multi tineri care gravitau in jurul lui si care erau interesati de omul de dreapta Petre Tutea (legionar sau nu). Asta in timp ce liberalismul, in constiinta noastra actuala, s-a indepartat foarte mult de la linia dreptei. Sigur, liberalismul pe care si-l asumase Petre Tutea, nu seamana cu pseudo-liberalismul de astazi, care este mai aproape de social-democratie. Prin urmare, nu liberal in felul vremurilor noastre a murit Petre Tutea, ci era vorba de un alt liberalism, care fusese, in viziunea lui, motorul intregii civilizatii moderne".

Marea problema a dreptei: latura economica

Desi astazi este numit "Tutea legionarul", Tutea n-a patit nimic atunci. A ramas mai departe, in postul pe care-l avea in minister, pe toata durata guvernarii antonesciene.

Ba chiar a fost sub comunisti pana in 1948, cand este dat afara de Gheorghiu-Dej din Ministerul Economiei.

Razvan Codrescu

Razvan Codrescu: "Marea problema a dreptei a ramas, pana astazi, problema economica. De aceea, Petre Tutea era un privilegiat, caci avea perspectiva acestor lucruri printre oamenii de dreapta. Pentru ca poporul cere, vrea sa-i dai, vrea sa-i rezolvi problemele imediate.

Dreapta vine cu traditia, cu cultura, cu spiritualitatea, cu nobletea, cu morala. Si cand e vorba de problema economica ce faci, faci corporatism? Asta e singura doctrina de dreapta, autentica din punct de vedere economic, care s-a conturat in secolul XX. Prin urmare, esti de dreapta, dar pana la urma trebuie sa vii cumva la metodele functionale ale liberalismului sub aspect economic, daca vrei sa subzisti.

Petre Tutea dadea ca exemplu America, pe care din alte puncte de vedere o dispretuia profund, caci zicea: "Acolo sunt foarte eficienti, numai ca il evoca pe Dumnezeu doar ca sa le binecuvanteze pravaliile". Dar au o forta economica".

Trei formule spuse despre Petre Tutea

  • "un taran imperial"
  • "un Socrate al romanilor"
  • "romanul absolut"

Petre Tutea - nascut in 1902, in Botenii Muscelului, baiat de preot (Petre Badescu). In perioada interbelica - absolvent la Cluj, Drept Administrativ - unii il socotesc economist, de fapt este jurist specializat pe probleme economice. A stat 13 ani in puscariile comuniste.

Demostene Andronescu - poet al inchisorilor comuniste, a debutat tarziu, in 1995, dar cartea care a avut cel mai impact a fost "Reeducarea de la Aiud. Peisaj launtric. Memorii si versuri din inchisoare" (2009), versuri din temnitele comuniste.

Marcel Petrisor - fost detinut politic alaturi de Petre Tutea, cu care a fost prieten. Profesor si scriitor - a scris romane, eseuri, memorialistica, insemnari de calatorie. Partea de rezistenta a scrierilor sale raman amintirile din inchisoare: "Cumplite incercari, Doamne! Anii de mucenicie ai temnitelor comuniste"

Ion Papuc - profesor universitar si scriitor, cunoscut si prin colaborarile sale la Convorbiri Literare, dar si prin cartile publicate: Cu fata spre trecut (2005), Litere si filosofie (2007), Scriitorul de filosofie (2008). Este si editor (unul dintre pionierii editarii lui Petre Tutea, prin volumul Batranetea si alte texte filosofice, in 1992).

Razvan Codrescu - poet, traducator si eseist de orientare traditionalista, promotor al principiilor si idealurilor dreptei crestine