​"Venind Elisabeta, venind Maria, dand tonul la vestimentatia nationala, toata lumea buna, tot highlife-ul de sus si pana jos era incantat sa mearga cu panglici, cu funde. Dintr-odata li s-a bagat sentiment national, patriotic, foarte fin, nimic ostentativ, de la nivel de rege. Si toata lumea s-a luat dupa ei. Or acuma, sa ne uitam ce semnale se dau de sus, de la Presedintie pana la Parlament, de la oamenii politici pana la feminitatea de genul Truica, Mona, Simona Senzual, Sexy "Brasoveanca"," a explicat criticul literar si eseist Dan C. Mihailescu, in cadrul unui eveniment intitulat "Vin vechi si lume veche. Gusturi, rafinamente si traditii", desfasurat zilele trecute la Godot Cafe-Teatru.

Dan C. MihailescuFoto: HotNews / DP
  • Cum a influentat Familia Regala construirea a sute de vile in Sinaia
  • Despre formidabila institutie care erau bunicii
  • Cum sa dai de gustul lecturii citind, la patru ani, din "Scanteia"

Citeste si:

Epoca lui Carol vs perioada interbelica

"Eu am devenit un campion al epocii lui Carol I abia de un an sau doi. Din '90 incoace am fost un captiv al Generatiei '27, m-am innobilat cu titlul de "neo-interbelic" cu care au vrut sa ne jigneasca indivizii corecti politic de astazi. Iar de la un timp am inceput sa trec spre epoca lui Carol I.

Suntem impartiti: sunt oameni care apreciaza mai mult elanul constructiv din epoca lui Carol, care practic a facut Romania - de la nivel de drumuri si poduri, pana la sistem bancar, arhitectura, speologie, filatelie, astronomie, agronomie. Ei au construit! Interbelicii, in schimb, ne-au dat sincronizarea perfecta cu Europa".

In Romania, modelul trebuie sa plece mereu de sus, din varf

Venind Elisabeta, venind Maria, dand tonul la vestimentatia nationala, toata lumea buna, tot highlife-ul de sus si pana jos era incantat sa mearga cu panglici, cu funde.

Dan C. Mihailescu

"In Romania, din pacate sau din fericire, modelul trebuie sa plece mereu de sus, din varf. Asa ca, venind Carol I, Elisabeta, Ferdinand, Regina Maria, Martha Bibescu, Maria Cantacuzino, de sus in jos s-a dat tonul la vestimentatie: nici o doamna din protipendada noastra n-avea chef sa poarte ie, brauri - oroare! Toate erau imbracate ca la Paris, dupa ultimul model de la Madame Jobin si din Misterele Parisului, Gide si asa mai departe.

Venind Elisabeta, venind Maria, dand tonul la vestimentatia nationala, toata lumea buna, tot highlife-ul de sus si pana jos era incantat sa mearga cu panglici, cu funde. Dintr-odata li s-a bagat sentiment national, patriotic, foarte fin, nimic ostentativ, de la nivel de rege. Si toata lumea s-a luat dupa ei.

Sinaia, Pelesul: era un pustiu fara margini. S-a pus castelul, in cativa ani s-au facut sute de vile - toata lumea buna spunea ca trebuie sa aiba vila acolo.

Daca Regina primea la Palat pe Eminescu, Caragiale, George Enescu, toate damele isi faceau si ele "jour fixe" [eveniment ce se tineau in aceeasi zi a fiecarei luni, n.r.] in care primeau si ele un poet.

Era Misu Vacarescu Claymoor, nebunul salonar, care dadea si el tonul, se citea Le Gaulois in fiecare zi, L' Independent, toata lumea era abonata la romanele de la Paris, ca erau de 2 bani sau de trei - de sus de tot se dadea tonul.

Or acuma, sa ne uitam ce semnale se dau de sus, de la Presedintie pana la Parlament, de la oamenii politici pana la feminitatea care este de genul Truica, Mona, Iri, Simona Senzual, Sexy "Brasoveanca". Modelele nu mai pot veni din familie, de la scoala nu cred ca mai au de unde sa mai vina, decat de la cei cativa profesori care sfintesc locul si va asigur ca exista".

Cum sa dai de gustul lecturii citind, la patru ani, din Scanteia

Nu mai exista bunici care sa spuna basme copiilor seara. Cred ca este ceva ingrozitor sa-ti iei astazi nepotul, sa-l smulgi de pe Facebook sau de pe alte "device"-uri din astea, sa-i spui "vino pe genunchii mei, la gura sobei" - care soba?

Dan C. Mihailescu

"Am deplans de multe ori disparitia acestei institutii formidabile care erau bunicii. Nu mai exista bunici care sa spuna basme copiilor seara. Cred ca este ceva ingrozitor sa-ti iei astazi nepotul, sa-l smulgi de pe Facebook sau de pe alte "device"-uri din astea, sa-i spui "vino pe genunchii mei, la gura sobei" - care soba?

Eu am invatat sa citesc la patru ani si ceva. Bunicul meu era un bon viveur nebun, care a trait cu damigene, iubiri, munca, mancare extraordinara, copii din flori prin toata tara. La patru ani si ceva mi-a spus, ca sa ma mai dezlege cu balbaiala: "Danutule, ia vino si citeste-mi tu mie din Scanteia!" Stiu si acuma ca am invatat cu "to-to-to-to...va-va... Ghe-Ghe...Ghe...Gheorghiu-Dej".

La patru ani am si recitat la camin poezia "Taticul meu e muncitor / Si toata ziua-i pe tractor". Smecherul de bunica-miu imi spunea: "Daca tu-mi citesti din "Informatia", eu iti spun un basm - cu Neghinita, cum intra in urechea calului, maruntica aia care umbla intr-o coaja de nuca, pe apa". Toate astea m-au dus catre lectura intr-un mod hipnotic. Acum, daca nu mai sunt bunicii care sa te ia pe genunchi la modul lui Delavrancea, atunci iti ramane doar sa deprinzi lecturile de la modele".