Luni, 19 decembrie 2011, la ora 11.00, în cadrul auditiilor cu public de la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucuresti, Teatrul National Radiofonic îl prezinta pe Ion Caramitru într-un spectacol-eveniment: 'Shylock' de Gareth Armstrong, in traducerea lui Marian Popescu, adaptarea radiofonica si regia artistica semnata de Razvan Popa.

'Shylock', piesa lui Gareth Armstrong, dramaturg si actor englez contemporan, reprezinta o calatorie în universul shakesperian, o îmbinare de autobiografie, memorialistica, legende teatrale si analiza spectacologica, amestecând realul si fantasticul, elemente romantice si detalii burlesti, drama amara si accentele de comedie, împletirea genurilor si a stilurilor conducând la realismul expresiei artistice.

Cu acest rol pe masura talentului sau coplesitor, Ion Caramitru revine spectaculos la Teatrul National Radiofonic, dând viata unui monolog, unui one-man-show, în care principalul caracter evreiesc shakespearian, cel al Negutatorului din Venetia, este vazut din punctul de vedere al unui alt personaj din piesa marelui Will: Tubal, prietenul lui Shylock.

Rolul lui Tubal îi prilejuieste lui Ion Caramitru dezlantuiri, frenezii, accente de revolta justificata împotriva persecutiilor rasiale, dar si salturi bruste de la tragism la bufonerie, apropieri ingenioase ori iesiri din matca, în care granita dintre luciditate si nebunie îsi pierde delimitarile. O efervescenta contaminanta si o capacitate de a reda forme multiple, o întindere de la soapta la tumult caracterizeaza interpretarea lui Ion Caramitru, jocul lui inteligent, nuantat, limbajul unei adevarate pasiuni dezlantuite.

Coloana sonora a spectacolului, ne transpune în universul atât de aparte al piesei, ne poarta pe strazile Venetiei, în sala de judecata a procesului lui Shylock, în Anglia elisabetana, în culisele celebrului teatru Globe si în atâtea si atâtea alte locuri pe care Tubal le pomeneste. Muzica însoteste în permanenta starile, trairile, pasiunile, încarca istorisirile lui Tubal de o aura magica, sporeste vibratia emotiva, desfata si în acelasi timp tulbura.

Premiera radiofonica a spectacolului va avea loc joi, 22 decembrie 2011, la ora 19.00, la Radio România Cultural, informeaza serviciul de comunicare al institutiei.

Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor si coordonator de proiect: Domnica Tundrea.