A murit scriitorul, traducatorul, cineastul si omul de cultura Mihnea Gheorghiu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 12 decembrie 2011, 14:25 Actualitate | Cultură


Comunitatea academica anunta cu durere ca in ziua de 11 decembrie s-a stins din viata scriitorul, traducatorul, cineastul si omul de cultura Mihnea Gheorghiu, membru titular al Academiei Romane, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual, informeaza Biroul de presa al forului de cultura, citat de Agerpres.

Nascut la 5 mai 1919 in Bucuresti, Mihnea Gheorghiu a facut studiile liceale la Craiova, cele universitare la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii din Bucuresti si in 1947 si-a dat doctoratul in litere si filozofie. A continuat specializarea in Franta, Italia, Marea Britanie si SUA. In anul 1964 a devenit doctor docent. De-a lungul anilor a desfasurat o bogata activitate didactica fiind lector si conferentiar de limba engleza la Academia de Studii Economice, profesor si seful Catedrei de limba engleza la Universitatea din Bucuresti, profesor si sef al Catedrei de teatrologie si filmologie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. A fost redactor fondator al revistei 'Secolul XX' si presedinte al Uniunii Cineastilor din Romania.

Mihnea Gheorghiu a debutat in anul 1937 cu o suita de poeme, reunite in volumele 'Anna-Mad' si 'Ultimul peisaj al orasului cenusiu', urmate de volumele 'Balade', 'Ultimul peisaj', 'Intamplari din Marea Rascoala'. Atras de personalitatea domnitorului carturar Dimitrie Cantemir, Mihnea Gheorghiu i-a dedicat doua romane cu caracter eseistic - 'Doua ambasade', reluat sub titlul 'A venit un om din rasarit'.

Au urmat romanul 'Enigma din strada presei', volumul de povestiri dupa piesele lui Shakespeare, 'Cele doua roze'. Ca dramaturg, a scris mai multe drame istorice, prezentate pe scenele din Romania si din strainatate: 'Tudor din Vladimiri', 'Istorii dramatice', 'Zodia taurului', 'Patetica '77', la care se adauga scenariile de filme pentru 'Porto-Franco', 'Tudor', 'Zodia Fecioare', 'Padurea pierduta', 'Cantemir', 'Hyperion', Tanase Scatiu', 'Burebista'. O buna parte din activitatea sa a fost dedicata traducerilor antologice din limba engleza a intregii opere a lui Shakespeare si Walt Whitman ca si a unor scrieri ale lui Robert Burns, F. Cooper, Ch. Dickens, T. Williams s.a. Cu acelasi spirit de eruditie si subtilitate, a scris studii si eseuri de critica si istorie a culturii adunate in volumele 'Modalitatea conformista a artei', 'Orientari in literatura straina', 'Scene din viata lui Shakespeare', 'Scrisori din imediata apropiere' s.a.

Ca recunoastere a valorii operei sale, Mihnea Gheorghiu a fost ales ca membru in numeroase institutii de prestigiu din tara si din strainatate: membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Cineastilor din Romania, al Academiei Mondiale de Prospective sociale, al Academiei de Istorie din Caracas, al Asociatiei internationale Shakespeare, al Academiei de Stiinte din New-York s.a. Pentru opera sa, Mihnea Gheorghiu a fost distins cu mai multe premii intre care premiul 'Ion Luca Caragiale' al Academiei Romane, al Uniunii Cineastilor, premii speciale ale festivalurilor de film de la Barcelona, Buenos Aires si Cork, premiul special 'Crucea Sudului' la Mar del Plata si cu premiul 'Erasmus'.

De asemenea, a fost distins cu titlu de doctor Honoris causa al mai multor institutii de invatamant superior. A fost decorat cu 'Meritul Cultural' clasa I, Ordinul 'Apararea Patriei', Ordinul 'Pentru Merit', Ordinul Literelor si Artelor (Franta), Ordinul pentru Merit (Germania), Ordinul Republicii Italiene, Italian Order of Merit, Order of Orange-Nassau (Olanda). Orasul New Orleans i-a decernat titlul de cetatean de onoare.

A fost ales membru corespondent al Academiei Romane in anul 1974, titular in 1996.

Prin intreaga sa opera si activitate, academicianul Mihnea Gheorghiu ramane in memoria noastra ca un reper al vietii culturale din tara noastra ale carui contributii se inscriu in istoria culturii romanesti contemporane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1304 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by