Cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti este dedicata prozei scurte, "o adevărată damă de provincie pe care se spune că publicul larg o ocoleşte, dar la care foarte mulţi rîvnesc" asa cum o caracterizeaza Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB. La dezbatere sunt invitati doi manageri culturali europeni care au proiecte dedicate acestei specii literare Roman Simić (Croaţia) – scriitor şi director de programe al renumitului festival european „Short Story in Zagreb“, pe Declan Meade (Irlanda) – editor al revistei The Stinging Fly, fondator al editurii cu acelaşi nume, şi pe tanara scriitoare romana Lavinia Branişte.

A doua seară a Festivalului e dedicată prozei scurte, o adevărată damă de provincie pe care se spune că publicul larg o ocoleşte, dar la care foarte mulţi rîvnesc. Da, pentru că e sofisticată, în ciuda aparenţelor, pentru că ştie cum vine treaba, pentru că, nu-i aşa, a cunoscut bărbatul, deşi nu a fost măritată, după gura tîrgului... Ca apărător al onoarei, avem un tînăr scriitor croat, Roman Simić, care continuă să trăiască în ţara sa (spre deosebire de mulţi alţi conaţionali, care, obligaţi de această Mare Damă numită Istorie, au fost forţaţi să scrie în altă limbă), să creeze şi să coordoneze un festival de literatură dedicat unei specii, la rîndul ei exilate din circuitul marii afaceri editoriale: proza scurtă.

Lui i se alătură un fenomen al pieţei de carte din marea insulă, pe numele său Declan Meade, un om care de ani buni de zile se încăpăţînează să promoveze, atît prin intermediul unei reviste (The Stinging Fly), cît şi prin cel al unei edituri, Cenuşăreasa numită proză scurtă.

Împreună cu ei, Lavinia Branişte, o tînără prozatoare din România, care a debutat în proză anul acesta, în cadrul unei edituri foarte curajoase, şi la fel de tinere, şi care ni se oferă pe post de studiu de caz.“ spune Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB.

Prima lectură publică îi va aparţine lui Roman Simić, care va citi povestirea Vulpi, tradusă în limba română de Octavia Nedelcu. Lavinia Branişte, apreciată drept autoarea unuia dintre cele mai bune volume de proză apărute anul acesta, va citi o povestire din Cinci minute pe zi (Casa de Pariuri Literare).

Sesiunea de lectura va fi urmata de dialogul celor trei invitaţi şi întrebările din public moderate de Matei Martin.

Lavinia Branişte s-a născut la 23 februarie 1983, la Brăila. A studiat filologia la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, secţia engleză-franceză, iar în prezent – la aceeaşi universitate – se pregăteşte să încheie o teză de doctorat despre poezia lui Jules Laforgue. A început să publice poezii în diverse reviste din ţară încă din timpul liceului. În facultate a frecventat întîlnirile cenaclului Echinox.

A debutat cu volumul de poeme Poveşti cu mine (Paralela 45), în anul 2006, apoi a publicat volumul de proză scurtă Cinci minute pe zi, anul acesta, la editura Casa de Pariuri Literare. A lucrat ca redactor, a tradus mai multe volume.

Declan Meade este fondator şi editor al renumitei reviste literare irlandeze The Stinging Fly. Apărută din anul 1998, principalul său obiectiv este să promoveze textele scriitorilor debutanţi din Irlanda şi din lume, asigurînd de asemenea una dintre cele mai vizibile platforme de lansare pentru autorii de proză scurtă. Declan Meade a editat două antologii de povestiri: These Are Our Lives (2006) şi Let’s Be Alone Together (2008) şi a fost de două ori, în 2004 şi în 2009, organizatorul celui mai mare concurs de proză scurtă din Irlanda, Davy Byrnes Irish Writing Award.

The Stinging Fly apare trimestrial, majoritatea colaboratorilor săi sînt prozatori şi poeţi tineri sau debutanţi, oferind ocazional şi alt gen de material: fragmente de roman, versuri şi interviuri cu autori, fiecare număr prezentînd de asemenea pagini de grafică. De-a lungul anilor, The Stinging Fly a publicat autori precum: Simon Armitage, Philip Ó Ceallaigh, Philip Casey, Emma Donoghue, Eamon Grennan, Kerry Hardie, Michael Harding, Claire Keegan, James Kelman, A.L. Kennedy, Toby Litt, Medbh McGuckian, Paula Meehan, Sinéad Morrissey, Dennis O’Driscoll, Keith Ridgway şi C.K. Stead.

În 2005 se lansează editura The Stinging Fly Press, odată cu publicarea volumului Watermark de Sean O’Reilly. Programul editurii propune cele mai noi titluri din literatura irlandeză şi, la fel ca revista, este dedicată prozei scurte. În 2006, editura a publicat un număr special al revistei, sub formă de volum, cu titlul These Are Our Lives, conţinînd 22 de texte scrise de autori irlandezi şi internaţionali.

Roman Simić (născut în 1972 în Zadar, Iugoslavia, astăzi Croaţia) este scriitor şi lector universitar. Locuieste în Zagreb, Croaţia. A fost editor şi redactor-şef al celui mai important ziar croat de literatură, Quorum, şi este organizator şi director de programe al renumitului festival european „Short Story in Zagreb”.

În 1992 şi 1996 a cîştigat locul al doilea Goran Preis ca tînăr poet. În 2003 a fost bursier al oraşului Graz, iar în 2004, al Literarische Colloquium Berlin. A luat parte la Bienala Tinerilor Artişti Zona Mediteraneană în Roma, 1999, şi la întrunirea scriitorilor la Ziua A. Malraux în Sarajevo, 2000, precum şi la Prezentarea prozatorilor contemporani în Viena, 2001/2003, şi Göteborg, în 2004.

În 2005, a fost recompensat cu Premiul Jutarnji-List pentru cea mai bună carte de proză croată, U što se zaljubljujemo.

Cărţile lui au fost traduse în franceză, suedeză, polonă, bulgară, lituaniană, spaniolă, sîrbă şi engleză.

„Povestirile lui Roman Simić sînt ca nişte oraşe atît de bine construite, încît străzile lor deghizate în fraze trebuie parcurse cît mai lent.” (Saša Stanišić)

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti este un proiect independent, iniţiat şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Ediţia a IV-a a FILB se desfasoara in zilele de 7, 8, 9 decembrie (ora 18.00), la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR.