Senatul a adoptat, miercuri, o initiativa legislativa de modificare si completare a Legii audiovizualului prin care televiziunile generaliste trebuie sa difuzeze, saptamanal, cel putin 120 de minute de emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, iar televiziunile de stiri 30 de minute, potrivit Mediafax. Senatul este for decizional pentru aceasta initiativa legislativa.

Initiativa legislativa de modificare si completare a Legii 504/2002 a audiovizualului, al carei autor este deputatul PNL Gheorghe Talos, a fost adoptata, cu amendamente, cu 86 de voturi "pentru", 15 voturi "impotriva" si trei abtineri, dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor.

Potrivit unui amendament propus de Comisia pentru cultura si acceptat de senatori, programele culturale nu vor putea fi transmise in intervalul orar 1.00 - 7.00. Membrii comisiei de specialitate au argumentat ca astfel se va evita difuzarea emisiunilor culturale la ore fara audienta.

Posturile de radiodifuziune, care transmit programe de televiziune specializate in stiri, trebuie sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ.

Potrivit legii, emsiunile cu continut cultural sunt acelea in care se transmit, printre altele, muzica clasica, culta, contemporana, in care sunt prezentate expozitii de arta plastica si decorativa, colectii ale unor muzee. In aceeasi categorie se incadreaza prezentarea de evenimente editoriale, emisiuni de cultivare a limbii romane, recitaluri de poezie, recenzii de carte, piesele de teatru prezentate intr-un cadru critic sau istoric, transmiterea de spectacole de dans si de balet, spectacole de circ, emisiunile privind cultura populara.