Gelozia, de Alain Robbe-Grillet, este un roman de dragoste aparut recent la editura Art in traducerea Ralucai Dinca. Se dă un posibil triunghi amoros: o femeie, A..., un bărbat, Franck, amantul, şi naratorul, care, să zicem, ar fi soţul. Se mai dă un titlu ambiguu ce jonglează cu cele două sensuri ale cuvântului franţuzesc jalousie („jaluzea“ şi „gelozie“). Rezultatul e o capodoperă, ne asigura editura.

Gelozia, de Alain Robbe-GrilletFoto: Editura Art

Fiţi îngăduitori cu descrierile obsesive ori cu scenele care se reiau. Răbdarea vă va fi răsplătită. Veţi constata la sfârşit că aţi citit cea mai bună carte despre gelozie.

„Rar s-a întâmplat să fie redat cu atâta subtilitate caracterul demenţial al geloziei. Pentru prima dată într-un mod aşa de convingător, Alain Robbe-Grillet ne dă un roman frumos, un adevărat roman.” (Le Figaro)

„Noutatea adusă de Robbe-Grillet constă în faptul că soţul gelos nu există în carte. El nu spune niciodată «eu»: de altfel, nu scoate niciun cuvânt. Nu-i decât o privire obstinată, fascinată, o absenţă meticuloasă, un vid atent.”

(Libération)

„Lucrurile, obiectele sunt descrise într-o manieră fotografică, cu o minuţie ieşită din comun.” (Le Monde)

Alain Robbe-Grillet (1922–2008) este scriitor şi cineast francez. Este considerat „papă al Noului Roman francez”, mişcare literară pe care o teoretizează în 1963 (Pour un nouveau roman). Dintre romanele sale, amintim: Les Gommes (1953), La Jalousie (1957), Dans le labyrinthe [În labirint] (1959), Projet pour une révolution à New-York (1970), La Reprise [Reluarea] (2001). Printre filmele realizate de el, se numără: L’Immortelle (1963), La Belle Captive (1983), C’est Gradiva qui vous appelle (2007) etc.