Prima bibliotecă publică românească a fost deschisa pentru minoritatile nationale romanesti din Timoc, incepand de duminică 4 decembrie, informeaza Agerpres. Biblioteca a luat fiinta cu sprijinul protopopul Protopopiatului Ortodox Român (POR) 'Dacia Ripensis', pr. Boian Alexandrovici. Noua instituţie, numită simbolic 'Biblioteca Sfântul Niceta de Remesiana', dispune de aproximativ 2.000 de volume în limba română, toate donate de instituţii culturale din România, şi funcţionează cu orar permanent în sediul POR 'Dacia Ripensis'.

"În cadrul bibliotecii care poartă numele episcopului Remesianei, Niceta (n.335-d.414), tot din această zi funcţionează şi filiala Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman din Craiova. Datorită unui acord de colaborare semnat cu Consiliul Judeţean Dolj lunar fondul nostru de carte se va îmbogăţi cu noi apariţii în limba maternă a celor peste 300.000 de români care trăiesc în zonele istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării", a spus pr. Boian Alexandrovici, citat de Agerpres.

El a mai arătat că pentru românii-vlahii din Serbia de nord-est biblioteca respectivă este o şansă pentru conservarea identităţii naţionale şi a limbii materne - limba românească.

În context, pr. Boian Alexandrovici, de numele căruia este legată construcţia primei biserici ortodoxe româneşti, după aproape 180 de ani, la Malainiţa, a fost de părere că prin înfiinţarea bibliotecii se face un pas hotărâtor în blocarea iniţiativei grupărilor anti-româneşti din Serbia de nord-est care intenţionează să standardizeze o limbă inexistentă - limba vlahă.