Regizorul Alexandru Tocilescu a fost inmormantat, sambata, in jurul orei 14.30, la Cimitirul Bellu din Bucuresti, la ceremonie participand artisti precum Ion Caramitru, Florin Zamfirescu si Alexandru Darie, transmite Mediafax.

Aproximativ 150 de persoane, printre care membri ai familiei, inclusiv fiul regizorului - Alex Tocilescu, dar si admiratori si prieteni ai acestuia, au mers sambata la Cimitirul Bellu pentru a-si lua ramas bun de la celebrul artist.

Printre cei prezenti la slujba oficiata de un sobor de preoti, in fata capelei de la Cimitirul Bellu, s-au mai numarat George Ivascu, Alice Barb, Carmen Tanase, Catalina Mustata si Mihai Constantin.

Dupa slujba, Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, a tinut un scurt discurs in memoria lui Alexandru Tocilescu.

"Uite, Toca, a venit si clipa ta", si-a inceput omagiul Ion Caramitru. "Toate se inchid intr-un cerc al vietii si al mortii care incununeaza o viata", a mai spus actorul. Caramitru a amintit si de o replica din "Hamlet", referindu-se la Tocilescu. "Sa mori, sa dormi... nimic mai mult. Sa stii/ Ca printr-un somn poti pune-odata capat/ Durerii sufletesti si-atator chinuri/ Ce-s partea carnii, iata o-ncheiere/ Spre care nazuim (...)".

"Uite ca ai scapat si de durerea sufleteasca si de miile de spaime ale firii", a spus in continuare Ion Caramitru.

Referindu-se la aceeasi piesa de William Shakespeare, Ion Caramitru a mai spus ca in cateva minute multimea adunata in fata capelei de la Bellu va intalni si groparii. "Groparii spun ca nebunia vine din Danemarca. Eu spun ca nebunia ta vine din Romania, nebunia ta frumoasa, rezistenta ta la sistem, tacaneala ta, modul in care ai adunat oamenii la un loc", a afirmat Ion Caramitru, numind creatia lui Alexandru Tocilescu "opera unui mare artist, a unui geniu".

"Iti multumesc ca ai existat si iti doresc clipe linistite si mangaierea lui Dumnezeu", a mai spus indurerat Ion Caramitru.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la varsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marti, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala.

Regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoza din tratamentul prescris pentru tulburarile cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital si, timp de mai multe ore, medicii au incercat resuscitarea lui. Din pacate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerata putand fi fatala.

In afara de o maladie cardiaca, regizorul suferea, printre altele, si de o insuficienta renala, pentru care facea dializa de mai multa vreme.

Alexandru Tocilescu, nascut pe 27 iulie 1946, a fost unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru romani. A montat cu succes piese ca "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", "Elizaveta Bam", "Comedie rosie" (in cadrul programului Teatrului National Bucuresti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicai", "Eduard al III-lea", "Sfarsit de partida", "Comedie rosie" etc.

Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numara "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima halta in Paradis" (2002) si "Tristetea vanzatorului de sticle goale" (1981).

In 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, montat la Teatrul National Bucuresti, iar in 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru intreaga activitate. Totodata, in 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai buna regie, cu piesa "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", in cadrul Festivalului Comediei Romanesti - festCO.

In luna iulie a acestui an, regizorul Alexandru Tocilescu a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame, un proiect cultural dedicat "valorilor artistice ale teatrului si filmului romanesc", situat in Piata Timpului din Capitala.