Volumul Cuvinte din exil, o suita de convorbiri incitante intre scriitorul Norman Manea si jurnalistul Hannes Stein, a aparut recent in colectia „Eseuri & confesiuni” de la Polirom, in traducerea lui Orlando Balas. Cei doi autori au avut trasee asemanatoare: amindoi s-au stabilit la New York, departe de locurile natale, dupa „escale” mai scurte sau mai lungi in diferite tari, si amindoi au ales ca profesie scrisul. Cei doi discuta despre trecut, dar si despre dificultatea adaptarii intr-o tara straina, despre motivele care ii determina sa scrie, despre situatia actuala a literaturii sau despre Premiul Nobel.

​Cuvinte din exil: o suita de convorbiri incitante intre Norman Manea si Hannes SteinFoto: Polirom

„Inca mai cred ca unul dintre principalele motive pentru care se scrie este nemultumirea profunda fata de ceea ce ne ofera haosul cotidian. Avem nevoie de altceva, care sa transceanda acest haos, fie pentru a-i da un sens, fie pentru a adauga realitatii o alta realitate: aceea a propriului eu, a propriei fantezii, a propriei personalitati.” spune Norman Manea.

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. In 1992 a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur. In 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. In 2010 a primit din partea guvernului francez distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. Anul acesta i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs.

Polirom i-a dedicat lui Norman Manea o serie de autor (in anul 2008), dar si volumul bilingv (romana si engleza) Obsesia incertitudinii. The Obsession of Uncertainty. Cei interesati pot consulta volumul in cadrul sectiunii „Biblioteca online“ de pe site-ul editurii Polirom, www.polirom.ro.

Hannes Stein (n. 1965), jurnalist, a colaborat cu Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltwoche. In 2007 a emigrat in Statele Unite. In prezent locuieste la New York, unde este corespondent al ziarelor Die Welt si Die Welt am Sonntag. A publicat volumele: Endzeit-Propheten oder die Offensive der Antiwestler. Fundamentalismus, Antiamerikanismus und Neue Rechte (1995), Enzyklopädie der Alltagsqualen. Ein Trostbuch für den geplagten Zeitgenossen (2006), Tschüß Deutschland! Aufzeichnungen eines Ausgewanderten (2010).

O alta carte aflata in pregatire in colectia „Eseuri & confesiuni” este: Octavian Paler, Polemici cordiale, informeaza editura.