Regizorul Andrei Blaier a incetat din viata joi dimineata, la varsta de 78 de ani. Apropiati ai cineastului au declarat pentru Mediafax ca acesta s-a stins in locuinta sa, in jurul orei 8:00, dupa o lunga suferinta. Regizor si scenarist, Andrei Blaier s-a nascut la 15 mai 1933, la Bucuresti, iar de-a lungul carierei a realizat zeci de filme, atat de fictiune, cat si documentare.

Andrei BlaierFoto: AGERPRES

Prin cenusa imperiului (regia: Andrei Blaier)

Filmul "Prin cenusa imperiului" (1975), adaptare cinematografica dupa romanul lui Zaharia Stancu - "Jocul cu moartea", este considerat cel mai mare succes din cariera lui Andrei Blaier. Pelicula, cu Gheorghe Dinica si Gabriel Oseciuc in rolurile principale, a obtinut premii la festivalurile de film de la Karlovy Vary si Avellino, dar si o mentiune speciala a juriului la Rencontres Internationales Film et Jeunesse de la Cannes.

Crucea de piatra (regia: Andrei Blaier)

Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a realizat multe productii documentare si utilitare in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar si seriale de televiziune, precum "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente - regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003).

Padurea pierduta (regia: Andrei Blaier):

El a desfasurat si o bogata activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" (1975) si "Vacanta cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cimp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzator, original", Blaier a primit premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).

Ilustrate cu flori de camp (regia: Andrei Blaier):

Distinctii de la ACIN au primit si peliculele "Prin cenusa imperiului", in 1976, "Lumini si umbre", in 1982, "Batalia din umbra", in 1986.

Andrei Blaier a lansat si colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei romanesti, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern sau Oana Pellea.

  • Controverse

Despre Andrei Blaier, colegul sau de breasla si prieten apropiat al regizorului, Dan Pita spunea, in mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".

Andrei Blaier se numara si printre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti si era decan onorific al Universitatii Media.

Nici controversele nu au lipsit din jurul marelui regizor. In aprilie 2011, Andrei Blaier a fost acuzat de CNSAS ca ar fi fost recrutat de Securitate inca din 1956 si ca ar fi dat mai multe note scrise care au dus la arestarea unor persoane. Andrei Blaier, care ar fi avut numele de cod "Brates", ar fi turnat actori, scenaristi si regizori.