Opera Natională Română din Timisoara ofera publicului miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19, un spectacolul extraordinar cu opera ”Bal mascat”, de Giuseppe Verdi, cu participarea baritonului George Petean si sub conducerea muzicală a dirijorului Giuliano Carella, din Italia.

Spectacolul cu opera Bal mascatFoto: Opera Romana Timisoara

Alături de baritonul George Petean, din distributia impresionantă a spectacolului montat de regizorul Frans Meewis din Olanda fac parte soprana Carmen Gurban, tenorul Cristian Bălăsescu, soprana Rasha Taalat din Egipt, mezzosoprana Liliana Neciu, Sorin Drăniceanu, Octavian Vlaicu, Sabin Plăcintă, Cosmin Borlovan. Potrivit comunicatului remis Hotnes.ro, evenimentul prilejuieste si un debut de rol: Bogdan Zaharia în rolul Cristian.

Născut la Cluj Napoca, oras în care a absolvit Academia de Muzică, George Petean s-a perfectionat apoi cu maestrii Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro. Debutul său în România a avut loc chiar pe scena Operei din Timisoara, în 1997, în rolul Don Giovanni. În 1999, George Petean a fost distins cu Marele Premiu al Concursului Haricleea Darclee. Acestui moment i-a urmat lansarea într-o carieră internatională fulminantă, care a început în anul 2000, la Opera din Roma. A interpretat Figaro în cel mai mare succes de public al Bărbierului din Sevilla la Opera Bastille din Paris, a cântat cu Anna Netrebko în Elixirul dragostei, a realizat înregistrări alături de Angela Gheorghiu si Roberto Alagna cu Filarmonica din Berlin, a cântat Paiate la Covent Garden sub bagheta lui Placido Domingo, a interpretat roluri importante pe toate marile scene lirice ale lumii, de la Viena la MET New York si de la Hamburg, unde este din 2002 solist permanent, la Pekin. Cel mai recent eveniment în care publicul timisorean a avut privilegiul să-l asculte a fost premiera operei în concert ”Attila” de Verdi, alături de basul de celebritate mondială Roberto Scandiuzzi, în deschiderea Festivalului Timisoara Muzicală al Operei, în mai 2011. Primul ”Bal mascat” al carierei sale artistice a avut loc la Hamburg, în 2008.

Giuliano Carella a absolvit arta dirijatului la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milan si compozitia la Conservatorul Cesare Pollini din Padova si a obtinut Diploma de merit a Academiei Chigiana din Siena, unde s-a specializat sub îndrumarea lui Franco Ferrara. Sub bagheta sa dirijorală s-au aflat cele mai importante orchestre din lume, precum cele ale operelor din Munchen, Hamburg, Paris, Marsilia, Tel Aviv sau Michigan. A realizat înregistrări în editii de marcă ale unor opere pentru care a primit premii de prestigiu si as fost nominalizat la Grammy. Giuliano Carella se va afla pentru prima dată pe podiumul dirijoral al Operei din Timisoara.

Bal mascat (în italiană Un ballo in maschera), operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma, a avut premiera absolută a operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în 17 februarie 1859.