Aparatul cultural românesc din timpul regimului Gheorghiu-Dej, alcătuit dintr-o pletoră de direcţii, servicii, comisii, comitete, consilii, toate în structura guvernului, execută cu obedienţă indicaţiile trasate de sus în jos de o liotă de inspectori, instructori, şefi de sector din structura Secţiei de Propagandă şi Agitaţie / Direcţiei de Propagandă şi Cultură a Comitetului Central. În acest hăţiş birocratic şi ideologic, care îşi schimbă mereu organigrama şi aşa complicată, se decid în cele mai mici detalii aspectele vieţii culturale şi artistice din Republica Populară Română: tiraje, repertorii, cifre de şcolarizare, sancţiuni, recompense, onorarii, călătorii de documentare, prelucrări ideologice etc.

Politicile culturale comuniste - coperta cartiiFoto: Humanitas

După multe zeci de ani, acest labirint birocratic şi ideologic este analizat într-o lucrare de sinteză: Politicile culturale comuniste în timpul regimului Gheorghiu-Dej, semnată de Cristian Vasile. Prefaţa îi aparţine lui Vladimir Tismăneanu.

Volumul va fi lansat sâmbătă, 26 noiembrie, de la orele 11.30, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ediţia a 18-a. Vor vorbi: Cristian Vasile, Bogdan Cristian Iacob, Cătălin Strat.