Editura Humanitas lanseaza joi, 24 octombrie, volumul Opere III. Discursuri edificatoare (1843-1844) si Trei discursuri la ocazii imaginate de Søren Kierkegaard. Cu ocazia lansarii de la standul Humanitas vor vorbi, de la ora 17.30, Ana Stanca Tabarasi, Stefan Vianu si Vlad Russo.

Opere III - Søren KierkegaardFoto: Humanitas

"Volumul de fata cuprinde, pentru prima data in limba romana, in traducere dupa editia critica daneza, scrierile publicate de Sᅢren Kierkegaard sub propriul nume intre 1843 si 1845: optsprezece Discursuri edificatoare si Trei discursuri la ocazii imaginate.

Reunind profunzimea teologica, rigoarea filozofica, finetea psihologica si frumusetea stilistica, discursurile trateaza despre alcatuirea si raportarea sinelui la Dumnezeu, la timp si eternitate, despre bine si rau ca daruri de sus, despre rugaciune, iubire, rabdare, curaj, gravitate, decizie, despre ingrijorarea care duce la ᅡintarirea omului dinauntruᅡ si despre gandul mortii, care il face pe om sa isi ia viata in serios. Kierkegaard infatiseaza, totodata, rolul modelator al unor personaje biblice precum Iov, apostolul Pavel sau Ioan Botezatorul.

Punand sub semnul intrebarii autoritatea vorbitorului si posibilitatea de a rosti adevarul, textele propun o noua omiletica si un nou demers epistemologic: cunoasterea ingrijorata in locul cunoasterii de tip abstract, care-l face pe om indiferent fata de lume." (Ana-Stanca Tabarasi)