Lunaria, eveniment muzical gazduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" va aduce in fata publicului meloman luni, 5 decembrie 2011, de la ora 19.00, doi artişti importanţi ai artei sonore româneşti: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare. Recitalul sustinut de cei doi va cuprinde lucrari de mare spectaculozitate, în versiuni inedite, creaţii de Bach, Chopin, Bartok, Peter Maxwell Davies, Piazzolla, precum şi colinde.

Costin Soare(chitara) si Ion Bogdan Ştefănescu (flaut)Foto: Lunaria

Programul recitalului:

J. S. Bach - Sonata în Mi major pentru flaut şi chitară, BWV 1035

Frederic Chopin - Vals, op. 69, no.2

- Mazurka, op. 67, no. 4 (aranjamente de Costin Soare)

Bela Bartok - 6 dansuri româneşti (Jocul cu bâtă, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga românească, Mărunţelul)

Peter Maxwell Davies - Farewell to Stromness (aranjament de Costin Soare)

Colinde (aranjamente de Costin Soare)

Astor Piazzolla - L'histoire du Tango

Ion Bogdan Ştefănescu a studiat flautul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, clasa profesor Virgil Francu. Studiile post-universitare le-a absolvit în 1995 la Universitatea Illinois din Statele Unite, sub îndrumarea profesorului Alexander Murray. A urmat cursuri de măiestrie cu renumiţi flautişti, printre care Alain Marion, Pierre Yves Artaud şi James Galway. Din 1997 este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti, iar din 2007 este de asemenea prim flautist al Filarmonicii din Timişoara.

Ion Bogdan Ştefănescu este şi un binecunoscut interpret de muzică contemporană, fiind membru în trei dintre cele mai importante ansambluri româneşti în domeniu: Trio Contraste, Profil şi ProContemporania. Biografia lui impresionantă mai cuprinde compoziţii proprii pentru flaut şi percuţie, volume de poezie, librete şi o istorie a flautului.

Cu o activitate concertistica interna si internationala bogata, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu a obţinut numeroase premii şi distincţii: Lira de Aur – Suceava, Cântarea României, Concursul de Interpretare Muzicală (Târgu-Mureş), Premiul Conservatorului „Gh. Dima“ (Cluj-Napoca), la concursul „G. B. Viotti“, (Vercelli, Italia) la secţia Muzică de Cameră - obţinând Diploma de Onoare (1984), Premiul I la concursul „Concertino“, (Praga-1986), Premiul „Cella Delavrancea“ pentru merite deosebite în cultură (1993). A fost selectat ân anul 1998 să participe la concursul internaţional de flaut organizat la Kobe, Japonia.

Ion Bogdan Ştefănescu este prim flautist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti şi membru al unor binecunoscute ansambluri de muzică contemporană: Contraste, Profil (membru fondator), Pro Contemporania (membru fondator), iar în anul 2006 a înfiinţat ansamblul Concertino. Din 2008 este profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Costin Soare a studiat chitara clasică la conservatoarele din Bucureşti şi Sapporo (Japonia), precum şi la Academia Regală de Muzică şi Teatru din Glasgow. Printre profesorii cu care a studiat se numără cunoscuţii chitarişti Phillip Thorne, Allan Neave, John Duarte, David Tanenbaum, Carlos Bonnell şi Zoran Dukic. În 2008 şi 2009 s-a numărat printre organizatorii şi interpreţii Serilor de chitară de la Palatul Şuţu.

Din 2008 este profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Ion Bogdan Stefanescu si Costin Soare canta impreuna din 2006.

Intrarea publicului la seratele din aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" este liberă.