​Catalin Dorian Florescu, scriitor roman nascut la Timisoara, a castigat Swiss Bookprize 2011. Premiul desemneaza cartea anului in Elvetia dintr-un total de peste 60 de titluri, autorul castigator primind 32.000 Euro. Cartea pentru care Catalin Dorian Florescu a fost premiat este "Jacob se hotareste sa iubeasca". HotNews a publicat anul trecutun reportaj despre scriitorul roman.

Catalin D. FlorescuFoto: HotNews.ro

2011 este un an exceptional pentru Florescu, acesta nefiind singurul premiu castigat de el. Florescu a mai fost desemnat scriitorul orasului Zurich, primind un premiu in valoare de 40.000 de franci elvetieni, si a primit premiul "Josef von Eichendorf"pentru intreaga sa opera literara.

Catalin Dorian Florescu s-a nascut in 1967 la Timisoara. In 1982 parintii fug din tara si se stabilesc la Zurich. A terminat Facultatea de Psihologie a Universitatii Zurich. Primul roman ii apare in 2001.

Scrie in limba germana si a castigat premiul “Cartea anului in orasul Zurich”, premiul “Chamisso” al Academiei Bavareze, premiul “Anna Seghers” si premiul “Cantonului Zurich”. A primit peste 10 burse si a fost numit scriitorul orasului Dresda, scriitorul orasului Erfurt si bursierul orasului Munchen.

In limba romana i-au aparut la editura Polirom romanele “Zaira”, “Maseurul Orb”, “Vremea minunilor” si “Drumul scurt spre casa”. A fost tradus in italiana, spaniola, olandeza, slovena si lituaniana.