Luni, 21 noiembrie, de la ora 19.00, la Libraria Dalles din Bucuresti, va avea loc lansarea romanului Se respinge de Radu Jorgensen, aparut de curind la editura Cartea Romaneasca. La intalnirea cu cititorii de la Libraria Dalles alaturi der autor sunt invitati sa ia cuvantul: Bianca Burta-Cernat (moderator), Radu Aldulescu si Razvan Penescu. Romanul care abordeaza tema emigrarii de dupa 1990 va fi prezentat si in cadrul unor intalniri cu elevii a trei licee bucurestene, dar si cu studentii Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, informeaza editura.

Se respinge, de Radu JorgensenFoto: Cartea Romaneasca

E 1990. Vara. Tinarul plecat din Gara de Nord, purtat de trei trenuri si doua feriboturi, ajunge in numai 24 ore la Sodertälje. Intelectual care trecuse de atitea ori pe la Dostoievski, Márquez si O’Neill, ca si pe la Fellini, Bergman si Buñuel, tipul asta nu trecuse niciodata de Episcopia Bihorului. Si acum, brusc, se vede coborind intr-o gara al carei nume se scrie, domnule, si cu o si cu ä! Cam asa stau lucrurile. Aici incepe AVENTURA!

„Acest roman ar trebui sa primeasca drept subtitlu: mic ghid de supravietuire, in deplina confruntare cu realitatea. Prin ampla dezvoltare epica este solid literar si invita la lectura. Prin accentele autobiografice este interesant si ca document, desi nu isi propune sa fie un volum de memorii. Intre romanele care abordeaza tema emigrarii de dupa 1990, acest volum este cel mai consistent din punct de vedere literar, din cite cunosc eu. Fara o astfel de constructie literara, am sentimentul ca panorama literaturii romane contemporane n-ar fi (fost) completa.” spune Bogdan Suceava.

Radu Jörgensen va fi prezent la Bucuresti în perioada 19-26 noiembrie si va participa la intalnirile cu cititorii dupa urmatorul program:

Colegiile Tudor Vianu si Dinu Lipatti - 21 noiembrie;

Librăria Dalles - 21 noiembrie;

Colegiul Mihai Viteazul - 22 noiembrie;

Universitatea Bucureşti / Filo - 23 noiembrie;

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus - 25 noiembrie.

Radu Jorgensen (Radu Georgescu) s-a nascut in 1962, la Iasi. Este absolvent al Colegiului „Mihai Viteazul” din Bucuresti si al Facultatii de Inginerie Geologica si Geofizica din cadrul Universitatii din Bucuresti, al Facultatii de Jurnalism la Universitatea din Goteborg si de Pedagogie Matematica la Universitatea din Växjo, Suedia. In 2004, a obtinut titlul de Master of Science in matematica la Universitatea din Birmingham, Alabama, SUA. A debutat ca romancier cu volumul Clovnul din lemn de gutui, publicat la Editura Nemira in 1998, in urma cistigarii Premiului Nemira. Se respinge (AVSLÅS) este o editie revazuta, adaugita si definitiva a acestui roman. A publicat in Expres, 22, Tinerama si Observator Cultural, ca si in Goteborgs Posten. A semnat regia si scenografia spectacolului Priveste inapoi cu minie, la Studio Westmannia. A tradus din limba suedeza: Roseanna de Maj Sjowall si Per Wahloo, Moartea unui pornograf de Jacques Werup, Cele mai bune intentii de Ingmar Bergman.

In prezent Radu Jorgensen este conferentiar universitar in Maryland, SUA.