Expozitie de grafica Tia Peltz, la Muzeul National al Literaturii Romane

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 18 noiembrie 2011, 11:56 Actualitate | Cultură


O expoziţie de grafică semnată Tia Peltz a fost deschisa joi seară în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR). Expozitia reuneste 46 de lucrări de grafică angajată realizatae in ultimele decenii de viaţă şi creaţie ale artistei. Expozitia deschisa la MNLR este prima dintr-un proiect care cuprinde trei expoziţii, următoarele două, vor fi deschise până în primăvara anului viitor si vor cuprinde lucrari de ilustraţie de carte şi pictura, informeaza Agerpres.

Prezent la vernisajul de joi, 17 noiembrie, criticul de artă şi colecţionarul Pavel Şuşară a afirmat că 'Tia Peltz a reuşit, printr-o enormă capacitate de a face, de a crea, să sugereze o existenţă cvasiubicuă, a determinat, în peisajul amorf al consumatorului de imagine, dacă nu certitudinea, oricum senzaţia, că artista este mereu disponibilă şi oricând accesibilă, ceea ce a scăzut proporţional şi atenţia, şi interesul real pentru lucrările sale'.

'Deschiderea artistei către lume, angajarea ei afectivă şi morală în dinamica şi în diversitatea vieţii sunt, practic, inepuizabile, iar privirea ei şi conştiinţa participării au ceva din lăcomia observaţiei şi din vocaţia spectacolului fabulos din proximitatea lui Caragiale', consideră criticul, în opinia căruia 'spre deosebire de acesta, ea doar vede, participă şi comunică, uimindu-se, oarecum copilăresc, fără nicio urmă de cinism şi fără cea mai mică intenţie punitivă, în rezumat, fără miză etică şi fără dramatism'.

Potrivit lui Pavel Şuşară, 'prin temperament, dar şi prin gestul imediat, Tia Peltz este o natură expresionistă, volubilă şi cu o permanentă voluptate a exagerării semnificative, a accentuării persuasive' iar 'faptul că prezenţa ei în spaţiul public este din ce în ce mai solidă şi mai coerentă dovedeşte fără dubii că procesul de recuperare a început şi că posteritatea artistei intră acum într-o altă vârstă'.

Fiica scriitorului şi ziaristului Isac Peltz, Tia Peltz (n. 30 ianuarie 1923, Bucureşti - d. 5 martie 1999, Bucureşti) a fost o graficiană, pictoriţă şi scriitoare română de religie mozaică, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

A studiat artele plastice la Institutul de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu' din Bucureşti. Opera sa artistică include lucrări de pictură, grafică, desen şi ilustraţie de carte. O parte din lucrările sale sunt expuse în muzee, cum sunt Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul de Artă din Craiova, alte lucrări aflându-se în colecţii particulare.

Tia Peltz a realizat o serie de portrete ale unor personalităţi ale culturii române precum: Isac Peltz, Nicolae Tonitza, M. H. Maxy, Gala Galaction, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Leny Caler.


Citeste mai multe despre   
427 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version