Cea de-a VII-a editie a Festivalului International al Teatrului de Animatie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie" se va desfasura la Bucuresti intre 24 noiembrie – 4 decembrie 2011. Desfăsurat sub egida TĂNDĂRICĂ - 66, festivalul este deja un reper pe ”harta” culturală a Bucurestiului. Invitaţii din ţară şi din străinătate ai festivalului vor sustine spectacole in cele două săli ale Teatrului din Piaţa Lahovari, informeaza comunicatul Teatrului de Animatie Ţăndărică, organizatorul evenimentului.

Festivalul International al Teatrului de Animatie, editia 2011 Foto: Teatrul Tandarica

"Luna decembrie a reprezentat întotdeauna un bun prilej de a face cadouri celor mici. Cu puţin timp înaintea Sărbătorilor, Moşul se va aşeza la sfat şi va descărca din desaga sa: cele mai bune, mai recente, mai jucate titluri şi mai premiate spectacole ale teatrului nostru, adică cele mai cunoscute şi mai iubite basme ale literaturii universale şi româneşti pentru copiii de toate vârstele, reprezentaţii ale teatrelor invitate din ţară, dar şi din străinătate. Va fi creată o ambianţă de basm, un cadru scenografic specific, cu păpuşi şi marionete. Odată ajunşi la teatru, copiii vor intra în ţara personajelor unde vor petrece momente deosebite în compania celor mai îndrăgiţi eroi ai poveştilor şi basmelor, vor asculta fragmente muzicale cunoscute", sustin organizatorii.

Teatrul ŢĂNDĂRICĂ şi-a propus să organizeze cea de a VII-a ediţie a festivalului intitulat „Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie” din dorinţa de a le oferi micuţilor spectatori şi nu numai, un regal de culoare, de măiestrie si de voie bună.

Potrivit comunicatului, in festival vor participa trupe de profil din Romania (Bucuresti, Galati, Arad, Alba Iulia, Cluj Napoca, Tg. Mures, Craiova, Iasi), dar si din străinătate (Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Israel). De asemenea, vor avea loc numeroase workshop-uri( de pantomimă, de origami, de teatru de umbre, constructie de papusi din baloane si sosete), lansări de carte, vernisarea unei expoziţii de scenografie , proiecţii cu spectacole de animatie, conferinte sustinute de personalităti remarcabile din România (Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Mihai Gruia Sandu) sau din străinătate ca Marek Waszkiel, director al Teatrului de păpusi din Byalistok si Ivica Simic, director de teatru si secretar general ASSITEJ). O sectiune specială este dedicată spectacolelor studentesti (UNATC Bucuresti), dar si initiativei particulare în domeniu (Compania Hai-Hui).

In cadrul festivalului va fi acordat Premiul de excelentă în arta animatiei, care din acest an poartă numele de Michaela Tonitza Iordache, doamnei Carmen Mărginean, experimentată marionetistă a Teatrului de marionete din Arad. In 2010, a fost instituit un premiu similar pentru corpul tehnic, care anul acesta se va acorda domnului Victor Trută, sculptor de păpusi la Teatrul Gulliver din Galati, ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani.

Propunerile noastre de spectacole satisfac cele mai exigente gusturi şi sunt o demonstraţie de virtuozitate interpretativă, cu păpuşi bidimensionale, marionete şi actori la vedere, folosind mijloace de expresie dintre cele mai diverse.