Regizorul Bogdan Tudor Pelerin îsi lansează noul proiect teatral - Teatrul Nelegiuit - cu deja faimoasa monodramă a Alinei Nelega, Amalia respiră adânc, versiune nouă în interpretarea actritei Iulia Antonie. Premiera are loc la Târgu Mures, în 24-25 noiembrie, de la orele 19.00, ocazionând deopotrivă inaugurarea unui nou spatiu deschis pentru teatru, găzduit de barul J’ai Bistrot.

Amalia este o necropsie a comunismului şi a ceea ce ni s-a întâmplat nouă la nivel personal, în încercarea de a întelege şi a ne întelege mai mult. Cu actiunea fixată într-un context special, personajul se plimbă prin timp şi prin amintiri într-un soi de realism (uneori chiar suprarealism) magic, recuperându-şi din prezent trecutul, într-o acumulare de imagini distorsionate sau denaturând normalitatea. Teatrul Nelegiuit este preocupat de efectele totalitarismului asupra societătii şi asupra individului, de aici şi interesul de a pune în scenă un text care explorează această tematică.

Scenografia spectacolului este semnată de Bogdan Spătaru, iar designul de lumini si video de László Olivér.

Spectacolele regizate până în prezent de Bogdan Tudor Pelerin s-au întâmplat la Teatrul Municipal „Ariel” şi Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul de păpuşi „Cărăbuş” din Brăila, Teatrul pentru Copii şi Tineri „Merlin” din Timişoara, şi, cu ceva timp în urmă, şi la Teatrul „Luni” de la Green Hours, în Bucureşti. O serie de alte productii (inclusiv spectacole pentru copii) au fost montate la Compania Pelerin, pe care o detine.

Actrita Iulia Antonie este prezentă de ceva vreme în poveştile mai vesele sau mai triste reanimate de Bogdan Tudor Pelerin, fiind, între altele, o Vitorie Lipan de neuitat în Baltagul, rol pentru care a şi primit câteva distinctii. Portofoliul său include roluri principale în Decameronul si Piaţeta - regia Silviu Purcărete, Picasso - regia Horaţiu Mihaiu, Portugalia - regia Crisi Juncu, Scapino - regia Dan Micu, Bigamul - regia Cristian Ioan, Trei surori - regia Adrian Roman, şi Mary Poppins - regia Andrei Brădeanu, coregrafia Ion Tugearu, sau Crăiasa zăpezilor - regia Cristian Ioan. Iulia Antonie este afiliată Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, din trupa căruia a făcut parte încă de la înfiintarea acestuia în urmă cu 20 de ani.

Preţul unui bilet este de 12 lei. Pentru elevi, studenţi, şomeri şi pensionari: 8 lei. Studenţii facultăţilor cu profil artistic (teatru, coregrafie, film, muzică, arte plastice) beneficiază de intrare gratuită (în limita locurilor disponibile).