După „Noul vag al teatrului românesc”, ICR Paris continuă seria „Noptilor teatrale” cu o săptămână de laborator teatral international. Studenti si maestri de teatru din România, Franta si Rusia se întîlnesc între 21 si 27 noiembrie în cadrul evenimentului „Nopti de teatru - Laboratorul” care cuprinde două spectacole în Sala Bizantină, o expozitie în Palatul Behague si numeroase conferinte în Salonul de aur al Ambasadei României la Paris.

nopti de teatruFoto: Afis spectacol

„Nefericirea nu e o consecită, ci un mod de a fi” este provocarea piesei Nefericitii de Füst Milán pe care studentii la Master II si profesorii lor de la UNATC Bucuresti o propun ca spectacol de laborator pe scena Sălii Bizantine. „Păseste în afara ta si dansează” scandat de Isadora Duncan si Victoria Răileanu se inspiră din destinul celebrei dansatoare pentru spectacolul non verbal My Isadora, imaginat în cadrul rezidentei de creatie acordată de ICR Paris. Expozitia „George Löwendal - un aristocrat în luminile rampei” restituie o personalitate vizionară a începutului de secol XX, reflectând impactul operei sale de artist plastic, scenograf si om de teatru nu doar în epocă, ci şi în contextul teatrului de astăzi. Cinci conferinte punctează săptămâna internatională de laborator teatral, invitati fiind profesori prestigiosi ai artei teatrale din Franta, Rusia si România.

Teme precum „De ce mergem la teatru” sau „spatiul dramei ca experientă creatoare” sunt abordate de George Banu (Paris III Sorbonne Nouvelle), Gelu Colceag si Nicolae Mandea (UNATC Bucuresti), Anatoli Vassiliev (Scoala de Artă Dramatică Moscova), si Jean-François Dusigne (ARTA la Cartoucherie Paris).

De la vitrină a creatiilor contemporane românesti la vocatia de creuzet teatral contemporan, evenimentul „Nopti de teatru - Laboratorul”, organizat de ICR Paris în colaborare cu Ambasada Româmiei, ARTA La Cartoucherie Paris si UNATC Bucuresti, consolidează prestigiul Sălii Bizantine ca spatiu creativ si dinamic intrat în circuit cultural al Parisului.