Duminica, 27 noiembrie, ora 18.30, la Opera Nationala Bucuresti va avea loc Gala “Maestrii Scenei Lirice. Opera 90”, spectacol eveniment care marcheaza implinirea a 90 de ani de la institutionalizarea teatrului liric bucurestean.

La eveniment sunt invitaţi toţi artiştii, foşti angajaţi ai instituţiei, din ţară şi din străinătate, care şi-au încetat între timp activitatea. Cu această ocazie, conducerea Operei Naţionale Bucureşti va acorda diplome onorifice marilor artişti care au reprezentat instituţia începând cu anul 1921.

Evenimentul va cuprinde o serie de momente artistice, fragmente celebre din opere şi spectacole de balet, în care au evoluat de-a lungul istoriei ONB cei mai importanţi solişti vocali şi balerini ai artei lirice şi coregrafice româneşti. Întregul eveniment va fi prezentat de Marius Constantinescu. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile, informeaza comunicatul ONB.

Cătălin Ionescu-Arbore, director general al Operei Naţionale Bucureşti, a declarat: “Să îţi onorezi valorile este un lucru absolut normal. Avem nevoie de valori care să ne călăuzească paşii şi drumul, mai ales în acest moment, când trăim o perioadă de degringoladă, de incertitudine. Avem nevoie să nu ne uităm valorile pentru că lor le datorăm, fiecare dintre noi, ceea ce suntem în prezent. Pentru mine personal, artişti precum Marina Krilovici, Magdalena Popa, Magdalena Cononovici, Ion Buzea sau Vasile Moldoveanu şi alte personalităţi asemenea lor înseamnă adevărate carţi vii din care am învăţat. Gala aniversară a Operei Naţionale Bucureşti marchează şi în acest fel respectul pe care îl purtăm generaţiilor de artişti care au evoluat pe scena noastră şi care au adus un plus de prestigiu acestei instituţii.”

Potrivit comunicatului, toţi membrii personalului artistic şi membrii personalului de scenă, care au fost angajaţi ai ONB, sunt rugaţi să contacteze Opera Naţională Bucureşti. Aceştia pot suna la numărul de telefon +4021.311.52.54 sau pot scrie la adresa de e-mail : directia.artistica@operanb.ro, pentru a participa la eveniment şi pentru a confirma numărul de locuri dorite.

Spectacolul inaugural ce a marcat instituţionalizarea primei scene lirice a ţării a avut loc în data de 8 decembrie 1921, titlul ales fiind „Lohengrin” (Richard Wagner), interpretat atunci sub bagheta lui George Enescu însuşi. Pentru a aniversa împlinirea celor 90 de ani de la acest moment istoric, ONB organizează gala din 27 noiembrie, urmată în data de 3 decembrie de reprezentaţia eveniment cu „Lohengrin” şi de spectacolul de balet „Don Quijote” – 8 decembrie.

Gala “Maeştrii Scenei Lirice. Opera 90” va încheia în mod oficial Săptămâna Artelor Spectacolului Muzical 2011 - manifestare organizată de revista VIP, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional – eveniment care se desfăşoară în perioada 21-27 noiembrie la Bucureşti, Cluj -Napoca, Timişoara, Iaşi şi Constanţa.