Festivalul European de Film Psihanalitic de la Londra a inclus în programul de anul acesta filmul Captivi de Crăciun al tinerei regizoare Iulia Rugină. Aflat la a şasea ediţie, festivalul este organizat de Institutul de Psihanaliză şi îl are ca preşedintele onorific pe Bernardo Bertolucci, iar director este reputatul psihanalist Andrea Sabbadini.

În acest an, filmul Captivi de Crăciun a fost proiectat vineri, 4 noiembrie, la sediul BAFTA din Londra şi a atras atenţia unui public numeros, entuziast şi foarte participativ. Discuţia care a urmat proiecţiei a fost moderată de Laura Manu, regizoarea Iulia Rugină fiind acompaniată de psihanalista Helen Robinson Taylor.

Captivi de Crăciun (România/ 2010) are distribuţie: Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, Bogdan Dumitrache) spune povestea a patru personaje care nu se cunosc şi care sunt nevoite să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă. Pe măsură ce orele trec şi trenul pare să nu mai vină, Mădălina, Cristi, Ozana şi Alex împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia sau deznădejdea.

Iulia Rugină a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "IL Caragiale" din Bucureşti. Filmele regizate de Iulia în timpul studenţiei, Bună Cristina! Pa Cristina! şi Vineri în jur de 11, au fost premiate la mai multe festivaluri internaţionale, la Oberhausen, Clermont-Ferrand, Cottbus, München, Ludwigsburg, Bruxelles. De asemenea, Iulia a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Poitiers.

Scenariile Iuliei Rugină au fost dezvoltate în timpul programelor europene Sources 2, Nipkow, European Short Pitch Nisi Masa şi ScriptEast. Pe lângă film, Iulia se implică frecvent în proiecte de teatru, dans, sound design, în organizarea de festivaluri de film şi în numeroase programe educaţionale.