Filmele „Bora Bora” de Bogdan Mirică şi „Captivi de Crăciun” de Iulia Rugină participă în competiţia oficială a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de mediumetraje „La Cabina”, care se desfăşoară la Valencia, între 4 şi 13 noiembrie. „Bora Bora”, filmul de debut al lui Bogdan Mirică, va deschide Festivalul pe 4 noiembrie, la ora 20:00, la Institutul Valencian de Artă Modernă (IVAM), cu o prezentare susţinută de regizor. Iulia Rugină îşi va prezenta filmul pe 11 noiembrie, la ora 20:00, în acelaşi loc. Filmele se vor proiecta de mai multe ori în cadrul festivalului.

Bora Bora este primul scurtmetraj al regizorului Bogdan Mirică, şi, deşi lansat în mai 2011, s-a bucurat deja de mare succes. Regizorul semnează şi scenariul. Filmul este câştigător al premiului pentru Cel Mai Bun Scurt Metraj la Transilvania IFF 2011 şi a fost selectat la festivalul de film de la Locarno. Este o poveste despre absurdul vieţii. Ion este un pescar care trăieşte într-una din zonele cele mai afectate de secetă din România. Din dorinţa de a pune capăt ghinionului său, Ion începe să lucreze pentru un străin fără să fue conştient de faptul că devine implicat în activităţi ilegale. Din distributia filmului fac parte: Alexandru Potocean, Mirela Zeta, Ion Sapdaru şi Teo Corban.

In pelicula Captivi de Crăciun a Iuliei Rugină, patru tineri aşteaptă un tren care nu mai vine. Pe măsură ce orele trec Mădălina, Cristi, Oxana şi Alex împart unul cu celalalt absurdul, speranţa, furia, deznădejdea. Scenariul este semnat de: Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, iar protagonistii filmului sunt: Mădălina Ghiţescu, Ozana Oancea, Cristian Popa, şi Bogdan Dumitrache.

Bogdan Mirică a absolvit facultatea de Jurnalism, dupa care a lucrat ca editor, copywriter şi scriitor, până în 2005, când a devenit cel mai tânăr Creative Director din advertising-ul european, la 27 de ani. Interesul său faţă de film l-a determinat să studieze Scenaristică şi producţie la Universitatea Westminster din Londra şi apoi să îşi construiască o carieră în această industrie. A început prin a lucra pentru Slingshot Studios în Londra şi apoi a început să colaboreze cu Media Pro Pictures. După ce a scris mai multe scenarii (Ho Ho Ho, Rural Story şi 180) a reuşit să regizeze propriul său proiect, Bora Bora, în 2010.

Iulia Rugină a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2006. Filmele sale studenţeşti „Bună Cristina! Pa Cristina!” şi „Vineri in jur de 11” au fost proiectate şi premiate la mai multe festivaluri internaţionale de film, printre care cele de la Oberhausen, Clermont-Ferrand, Cottbus, München, Ludwigsburg, Brussels. În 2009, a realizat, cu sprijinul Festivalului de Film de la Sarajevo, scurtmetrajul Muzeul relaţiilor destrămate. Scenarii semnate de Iulia Rugină au fost dezvoltate în programe europene precum Sources 2, Nipkow Programm, Nisi Masa European Short Pitch, ScriptEast. A fost implicată, de asemenea, în proiecte de teatru, dans (sound design), în organizarea mai multor festivaluri de film şi în proiecte educaţionale, care au implicat workshopuri de film şi cursuri de film pentru amatori. În prezent, Iulia Rugină este preparator universitar la catedra de scenaristică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”şi director executiv al asociaţiei Control N.

Participarea tinerilor regizori la Festival este sprijinita de ICR Madrid.