Violoncelistul Cătălin Ilea şi pianistul Michael Abramovich, doi dintre cei mai recunoscuţi şi talentaţi specialişti în opera enesciană, susţin pe data de 4 noiembrie un nou concert în prestigioasa serie a „Concertelor Enescu” la ICR Londra. Cei doi muzicieni pot fi consideraţi adevăraţi ambasadori ai marelui compozitor român pe plan mondial, implicaţi în eforturile de promovare a creaţiei sale şi membri activi ai Societăţii Enescu din Berlin. Programul concertului cuprinde Sonata a III-a în Sol minor de Bach, Sonata a II-a enesciană Nr. 2 în Do major şi Sonata I în Mi minor de Brahms.

Cătălin Ilea şi Michael AbramovichFoto: ICR Londra

Violoncelistul de origine română Cătălin Ilea şi-a început carierea muzicală la vârstă de şapte ani, în oraşul său natal, Cluj-Napoca, sub îndrumarea lui George Iarosevici, fost student al lui Julius Klegel şi al lui Dimitrie D. Dinicu. Imediat după terminarea studiilor, Cătălin Ilea a devenit membru, apoi prim violoncelist al Filarmonicii "George Enescu". La doar 29 de ani, muzicianul a preluat catedra de muzică de cameră a Academiei de Muzicã din Bucureşti. În 1977, violoncelistul se stabileşte definitiv în Germania unde a ocupat mai întîi poziţia de prim violoncelist al Orchestrei Simfonice din Wuppertal, pe urmă pe accea de prim violoncelist la Philharmonia Hungarica. Din 1994 este profesor la Universität der Künste din Berlin. Drumul spre o carieră solistică de invidiat i-a fost deschis după câştigarea a patru premii întîi în concursuri internaţionale din Italia, Spania şi România.

Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti şi şi-a petrecut copilăria la Ierusalim. A studiat la Academia de Muzica Rubin şi la Manhattan School of Music din New York, unde a debutat ca solist în 1994, la Merkin Hall. De-a lungul carierei a susţinut concerte pe scena faimosului Concertgebouw Amsterdam, a Mozarteum-ului Salzburg, a Filarmonicii din Köln, în Sala Laeisz la Hamburg, la Birmingham Symphony Hall sau la Palais des Beaux-Arts, Bruxelles. În calitate de solist şi dirijor a apărut alături de Hamburger Symphoniker, cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române la Bucuresti, cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Festivalului din Ludwigsburg şi Corul Ernst Senff (Berlin).

Seria "Concertelor Enescu", organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, a fost iniţiată în anul 2007. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în prima joi a lunii, din februarie până în iunie (iulie) şi din octombrie până în decembrie. Programul a atras până acum o serie intreagă de muzicieni de primă mână şi de ansambluri renumite, care au reuşit să ofere publicului interpretari de cea mai înaltă ţinută ale pieselor enesciene. Din octombrie 2011 Institutul Cultural Român din Londra acordă Bursa Enescu câte unui student eminent la Royal Academy of Music şi Guildhall School of Music and Drama.

În luna decembrie, programul derulat de ICR Londra va continua cu un concert de gală cu ocazia Zilei Naţionale, susţinut de soprana Alexandra Coman, acompaniată la pian de Livia Teodorescu Ciocănea şi organizat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se arata in comunicatul ICR.