Spectacolul de gală organizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani a Regelui Mihai I s-a ridicat la cele mai inalte cote artistice. Artistii invitati Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi şi Vlad Miriţă, care au evoluat alături orchestra ONB şi a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, au oferit un spectacol de exceptie indelung aplaudat de intreaga asistenta. Regele Mihai I a fost ovaţionat îndelung, marţi seară, de aproape o mie de români, la Opera Naţională din Bucureşti.

'Regele Mihai', 'Trăiască Regele', 'Regele şi Patria', 'Monarhia salvează România', 'România', 'Mulţi ani trăiască', au fost lozincile scandate de cei veniţi în faţa clădirii, majoritatea tineri, pentru a-l saluta şi felicita pe fostul suveran, care a sosit împreună cu principesa moştenitoare Margareta a României şi cu principele Radu.

Aceştia purtau steaguri şi steguleţe cu stema regală şi au continuat să scandeze şi după intrarea regelui în sala de spectacol, unde, de altfel, fostul suveran a fost primit cu aceleaşi manifestări de simpatie, cărora le-a răspuns cu căldură.

Potrivit Agerpres, anterior sosirii regelui, pe covorul roşu din faţa Operei au păşit regina Ana, reprezentanţi ai Caselor regale europene şi din Asia, printre invitaţi aflându-se regina Sofia a Spaniei, regele bulgarilor, regele Carl Gustaf şi regina Silvia ai Suediei, principele Georg Friedrich şi principesa Sophie a Prusiei, principesa Alexandre a Belgiei, principesa Irini a Greciei, principele şi principesa de Savoia - duce şi ducesă de Aosta, principesa Muna al Hussein a Iordaniei şi Marele Duce de Luxemburg.

Casa regală din Liechtenstein a fost reprezentată de principesele Margarita şi Isabelle, Casa regală din Portugalia de Ducele şi Ducesa de Braganza şi Casa Regală a Rusiei de Marea Ducesă Maria şi Marele Duce George.

De asemenea, invitaţiei Casei Regale a României au răspuns principele Karel Schwarzenberg, ministrul Afacerilor Externe din Republica Cehă, şi baronul Axel de Sambucy de Sorgue din Franţa şi arhiduci şi ducese din Austria.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai Familiei Regale a României, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, politicieni, academicieni, oameni de cultură şi de afaceri din ţara noastră.

Printre cei mai aplaudaţi de cei prezenţi în faţa Operei au fost regina Ana, regina Sofia a Spaniei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Monseniorul Francisco-Javier Lozano, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Monseniorul Ioan Robu, dar şi oamenii politici: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Theodor Paleologu, Victor Ciorbea, Călin Popescu-Tăriceanu.

Invitaţii regelui i-au urmărit, într-un spectacol de excepţie, pe artiştii Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi şi Vlad Miriţă, aplaudaţi de public, care au evoluat alături orchestra ONB şi a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale.

Spectacolul a fost deschis cu 'Luarea Plevnei', de Anton Kratochwill, una dintre melodiile preferate ale regelui Mihai, piesă care apare şi pe CD-ul intitulat 'Muzica Regelui', lansat luna trecută în cadrul seriei de evenimente organizate de Casa Regală cu ocazia zilei regelui.

Au urmat arii din opere semnate de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, dar şi 'Marşul Carol I' de Iosif Ivanovici, 'Poema Română' de George Enescu, care se încheie cu 'Imnul Regal', 'Marşul Triumfal Aida', din opera omonimă de Verdi, 'Nunta lui Figaro'.

Gala a putut fi urmărită în parcul din faţa Operei, unde Primăria Municipiului Bucureşti a instalat ecrane şi sistem de amplificare.

La plecare, după încheierea spectacolului de gală, regele i-a salutat din nou de pe treptele Operei şi din maşină pe cei care l-au aşteptat pentru a-şi manifesta încă o dată simpatia.

Seara s-a încheiat cu un dineu oficial în onoarea regelui Mihai I la Palatul CEC, la care au luat parte alături de fostul suveran şi regina Ana şi ceilalţi membri ai Familiei Regale şi ai Familiilor Regale din Europa şi din Asia, invitaţi din străinătate.