Luni 31 octombrie 2011, la ora 18.00, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor (Calea Victoriei nr. 115, București), Clubul Dramaturgilor continuă noua stagiune cu spectacolul-lectură Dublura de Petru Ionescu. Interpretează actorii Silvia Codreanu, Gabriela Hamzescu şi Virgil Constantin. Spectacolul se află în repetiţii şi va avea premiera până la sfârşitul anului la Godot Cafe Teatru. Lectura va fi urmată de discuții critice moderate de Emil Lungeanu.

Potrivit descrierii lui Petru Ionescu, Dublura este o scurtă relatare - petrecută deloc întâmplător în lumea teatrului - pe “motive şi acompaniamente” cehoviene, despre cum mor oamenii pe dinăuntru, încet şi lin şi fără s-apuce să-şi dea seama ce se-ntâmplă nici când e prea târziu, în timp ce pe dinafară totul e bine mersi o vreme, după care cele două “lumi” (aia şi cealaltă, nu-i aşa!?) se-ntâlnesc când ţi-e lumea mai dragă. Fie pe scenă, fie-n viaţa reală, într-o asemenea situaţie moartea, sub orice formă ar veni, nu-i decât o farsă, pe măsura celei trăite. Poţi muri într-un rol sau tu însuţi, din şi sub diverse şi perverse motive şi forme, tragic, comic sau tragi-comic ori pur şi simplu inodor şi incolor, fără nici un dumnezeu. Având de-a face cu ea, cu madama cu coasa, doar pe sau de pe scenă omul nostru simte sau nu ceva ori pe cineva cu care va trebui să dea ochii mai devreme sau mai târziu.

Vechii greci şi alţii după ei cărora mie-mi place să le zic pre-cehovieni, au numit simţirea sau “nesimţirea” asta-catharsis, în timp ce re-numiţii post-cehovienii se-nvârt încă în jurul cozii şi caută o nouă poziţionare şi valorizare a acestui concept, pentru că azi totu-i o farsă şi tragicu-i ca şi uitat.

În cazul de faţă „condamnata” – o actriţă la apusul carierei - o mierleşte de tot râsu’ şi plânsu’ sau viceversa, în braţele şi spre surprinderea dublurii ei - o proaspătă absolventă de faculatate de teatru. Altfel, nu-i aşa, totu-i doar dedublarea individului, care-i altu’ de la o vârstă la alta, de la an la an, de la lună la lună, de la zi la zi, de la clipă la clipă... până nu mai e.

Intrarea publicului este liberă, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Petru Ionescu este scriitor proză scurtă, teatru, presă, regizor de teatru. A absolvit IATC, sectia regie-teatru, în 1977. Între 1991 şi 2007 este redactor de politică internă la: Acum, Cotidianul, Dilema, Tinerama, România liberă, Curentul şi Euromuseum, iar între 1998 şi 2003 este redactor la Radio Europa Liberă.

Volume publicate: Portret al artistului între două vârste, Editura Cartea Românească, (proză scurtă-eseu)1991 şi Prezentul din care tu lipseşti, Editura Muzeul Literaturii Române, (proză scurtă), 2005.

Are în pregătire volumul de teatru Repetiţia.

Clubul Dramaturgilor este o iniţiativă a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. In fiecare ultima zi de luni a lunii, începând cu ora 18.00, la Sala Oglinzilor de la Casa Scriitorilor au loc seri teatrale, cu piese în premieră.