Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti va acorda, luni, inaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa marelui istoric francez Jean Delumeau, membru al Institut de France (Academie des Inscriptions et Belles Lettres), specialist in studiul crestinismului, istorie moderna a Europei si in antropologie culturala, anunta Agerpres.

Potrivit site-ului institutiei de invatamant superior, cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa, profesorul Delumeau va sustine prima sa conferinta in Romania, cu titlul: 'La Peur en Occident'.

Nascut in 1923 la Nantes, Jean-Leon-Marie-Joseph-Andre Delumeau a fost profesor de istorie moderna la Facultatea de Litere din Rennes si la Universitatea Rennes II-Universite de Haute Bretagne (1957-1970), Universitatea Paris I (1970-1975), profesor la Catedra de istorie a mentalitatilor religioase, College de France (1975-1994). In 1963, Jean Delumeau a fost numit director de studii la Ecole Pratique des Hautes Etudes, director al Centre Armoricain de Recherches Historiques (1964-1970) si director asociat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (din 1978).

Numeroasele premii si distinctii, printre care Comandor al Legiunii de Onoare, Comandor al Ordinului Palmes academiques, Comandor al Ordinului Artelor si Literelor si numeroase titluri de Doctor Honoris Causa, toate acestea obtinute pe parcursul unei spectaculoase cariere, i-au adus istoricului o consacrare ce a depasit granitele Frantei.

Opera sa este remarcabila prin dimensiunile ei neobisnuite si prin continuitatea tematica neintrerupta timp de 30 de ani. Printre cele mai cunoscute lucrari se numara: ''La Peur en Occident'', ''Une Histoire du Paradis'' (3 volume), ''La Civilisation de la Renaissance'', ''Naissance et Affirmation de la Reforme'', ''Le Catholicisme de Luther a Voltaire'', ''Le Peche et la peur: la culpabilisation en Occident'', ''Rassurer et proteger'', ''Guetter l'aurore. Un christianisme pour demain''. Multe dintre carti i-au fost traduse si in limba romana.

Pe langa activitatea sa stiintifica, datorita convingerilor sale religioase catolice si ecumenice, Jean Delumeau a fost membru al centrului de coordonare francez pentru 'Deceniul international pentru o cultura a pacii si a non-violentei' (2001-2010) si presedinte al Comitetului national de comemorare a Edictului de la Nantes.