O noua stagiune de jazz incepe astazi la Teatrul Act

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 19 octombrie 2011, 12:30 Actualitate | Cultură


Din nou jazz... sau, mai bine spus, un nou „Act – Jazz”, la Teatrul Act, unde Orchestrele şi Corurile Radio vor organiza o nouă Stagiune de Jazz. De data aceasta ea va porni aşa cum se cuvine, adică toamna, pe 19 octombrie, la ora 19,00 şi va conţine o serie de „Act – Jazz” lunare foarte bine cristalizate în mentalul colectiv al cvartetului deja consacrat  pe scena Teatrului de pe Calea Victoriei nr.26. Vlad Popescu – baterie şi percuţie, Adrian Mircea Flautistu - contrabas, George Natsis - pian şi Cristian Soleanu – saxofoane  vă propun o panoramare sonoră pastelată stilistic cu articulări tematice consacrate, menite (de ce nu) să vă sugereze alternative „style – jazz” pentru intima dumneavoastră ambianţă muzicală.

Concertul care deschide stagiunea poartă nu numai blazonul unui nume ce a deturnat în mod fericit traseele artistice ale unor „titani ai jazzului”, ci şi explicaţia culturală a scrierii unei părţi a Istoriei Jazz-ului de mai bine de 30 de ani încoace. Pornind de la venerabila colecţie de înregistrări Blue Note, apărută în anii celui de-al doilea război mondial, timpul a impus în ultimele trei decenii un aşezământ tipic new-yorkez în perimetrul jazzului contemporan. Nici fondatorul lui, Danny Bensusan, nu şi-ar fi închipuit poate notorieatea de care avea să se bucure clubul pe care l-a deschis şi, totodată, importanţa pe care a ocupat-o în biografiile unor artişti exponenţiali timpului.

Lista muzicienilor care au cântat sau au înregistrat aici, la The Blue Note Club, este foarte lungă şi nu trebuie nici măcar rezumată pentru a nu exclude aportul vreunuia dintre ei. Trebuie amintit totuşi că pentru înregistrările live realizate în ambianţa de acolo, Paquito D’Rivera, spre exemplu, a fost onorat cu un Premiu Grammy la categoria cel mai bun album de latino-jazz pe anul 2001.

De curând s-au sărbătorit 30 de ani de la  fondarea acestui club jazzistic new-yorkez printr-un festival ce-i poartă numele, motiv pentru care Stagiunea de Jazz se deschide în această seară cu un concert tip dedicaţie... „The Blue Note Years”...cu alte cuvinte...consonanţa artisticului, istoricului şi esteticului de pe West 3rd Street, Greenwich Village, New York City  în reverberaţia jazzy de pe Calea Victoriei nr. 26...de la Teatrul Act...

Ritmuri şi melodii luxuriante condensate concis în „World of Brazil”(o lume cu propriile meridiane şi paralele jazzy), o consonanţă a noastră afectiv – culturală cu trimiteri „La margine de Bucureşti” (patina timpului şi muzica interbelică cu Mircea Tiberian invitat), incursiunea Trans-atlantică pentru „Cuba Reunion” (jazzul pentru trabuc şi trestie de zahăr), o amprentă vocală consacrată à la Luiza Zan, o răsfoire a unei „Book of Ballads” (un best seller sonor tradus din pop-rock în jazz de Mircea Tiberian invitat), un emoţionant memorial „Years after Petrucciani” (recenzia influenţelor postume), un remember incitant „Music of Michel Legrand” (notorietatea jazzului în muzica de film), oportunităţile jazzului sau „New Directions – Music of Miles Davis and John Coltrane” (puritatea hard-bopului), o antologie a creativităţii „Butterfly – Music of Herbie Hancock” (un laitmotiv epopeic), o recurenţă a unui succes autohton -  „Joy of life”( în 2006 cvartetul protagonist a obţinut cu acest material premiul pentru cel mai bun CD de jazz din Romania) sau  „Music from Cartoons” (un fel de „Amintiri jazzy din copilărie”) – sunt propunerile următoarei stagiuni de jazz prezentate de Radio România Cultural la Teatrul ACT. Concertele vor fi prefaţate de Cristi Marica, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

237 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by