Poeta Ioana Gruia a obţinut de curînd unul dintre cele mai importante premii de poezie tînără din Spania, "Andalucía de poesía joven" (Premiul Andaluzia de poezie tinara), pentru volumul El sol en la fruta (Soarele în fruct). Premiul este acordat de Institutul Andaluz pentru Tineret şi destinat poeţilor de limbă spaniolă sub 35 de ani, rezidenţi în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, informeaza ICR Madrid.

Ioana Gruia este născută în 1978 la Bucureşti. In 1997 a obţinut o bursă la Universitatea din Granada. A absolvit Facultăţile de Filologie Hispanica şi Teoria Literaturii şi Literatură Comparata (Universitatea din Granada). Este doctor în Teoria Literaturii şi Literatură Comparată (Universitatea din Granada). A lucrat la Universitatea din Granada, la Sorbona şi la Universitatea Paris VIII (unde a colaborat cu scriitoarea Hélène Cixous). A organizat, în colaborare cu ICR Madrid şi Universitatea din Granada, vizita scriitorului Norman Manea la Universitatea din Granada în octombrie 2010. În prezent este cercetatoare şi predă în cadrul catedrei de Teoria Literaturii şi Literatură Comparată (Universitatea din Granada).

Scrie proza şi poezie în limba spaniolă şi este autoarea următoarelor cărţi: "Otoño sin cuerpo" ("Toamnă fără corp"), finalistă în 2002 a premiului de poezie Federico García Lorca şi publicată în 2003 de către Universitatea din Granada şi Fundaţia Federico García Lorca; "Nighthawks", premiu de povestire Federico García Lorca în 2007 şi publicată în 2008 de către Universitatea din Granada şi Fundaţia Federico García Lorca; "Eliot y la escritura del tiempo en la poesía española contemporánea" ("Eliot şi scrierea timpului în poezia spaniolă contemporană"), publicată în 2009 la Editura Visor din Madrid.

El sol en la fruta (Soarele în fruct), cartea cu care a cîştigat premiul Andaluzia de poezie tînăra, se va publica la Editura Renacimiento.