​Fotograful Serban Mestecaneanu, alaturi de sotia sa Delia, calatoresc o luna prin China. Din supramodernul Shanghai, pana in satele din provinciile sud-vestice, ei tin un jurnal de calatorie in timp real: fotografii si povesti din cea mai mare si mai misterioasa tara din lume. Astazi, ajunsi la finalul aventurii in China, au descoperit locul unde se asambleaza telefoanele Apple, Nokia si Samsung. Toate copii de calitate, desigur.

Piata medicinala in Guangzhou (China)Foto: Serban Mestecaneanu

Bineinteles ca am cautat si in Guangzhou o piata pentru Serban. Mai ales ca n-am mai vizitat una de mult, cam de o saptamana. Din pacate pentru el si din fericire pentru mine, piata nu era la fel de colorata vizual si olfactiv ca celelalte, nu vindea nicio parte din vreun animal, mai mult sau mai putin viu.

Era un fel de piata medicinala, ce continea tot soiul de uscaciuni: ierburi, seminte, legume, pesti, caluti de mare si cred ca niste broaste testoase. Nu suntem foarte siguri de enumerarea de mai sus pentru ca toate erau foarte uscate si isi pierdusera forma initiala. Mai putin calutii de mare. Pe mine nu m-au atras prea tare, Serban insa se tot intreba ce gust or avea gatite.

Am fost apoi la fabricile de asamblare de telefoane Apple, Nokia, Samsung si cate si mai cate, unde iti primeai pe loc orice telefon vroiai. Cel putin asa pareau cele 2 malluri de electronice (Guangzhou Digital City) in care am intrat din intamplare. Aveau cred orice piesa pentru orice telefon visai, ecrane, butoane, baterii, procesoare, incarcatoare, huse… Si lucrau cu totii fara oprire. Sau poate cu o mica oprire ca sa manance masa de pranz. Parea ca nu faceau nimic ilegal acolo pentru ca nu s-a sinchisit nimeni sa ne dea afara cand ne-am apucat sa ii fotografiem. Avem un prieten care si-a cumparat din China un telefon Samsung S, foarte incantat ca l-a luat la jumatate de pret. Sa ii spunem ca am vizitat linia de productie?!

Am ajuns pe o alta strada pietonala, Beijing Road, printre altele cautand si magazinul Apple ce stiam ca se afla aici. Am vrut sa vedem daca fanii lui Steve Jobs au aflat despre trecerea lui in nefiinta si daca au venit sa lase diverse mesaje, asa cum s-a intamplat la alte magazine Apple din lume. Insa am dat peste un magazin de o cu totul alta natura, de haine. De ce trebuia sa se cheme Apple Shop, n-am inteles. Ca sa induca in eroare Google, probabil.