Romania este prezenta in perioada 10-23 octombrie, in cadrul Festivalului International de Architectura “Saptamana arhitecturii” (Architecture Week) de la Praga, unul din cele mai importante festivaluri de gen din Europa Centrala.

La sectiunea Arch Cities, Romania va fi reprezentata de proiectele castigatoare ale editiei 2010 a concursului national de arhitectura pentru spatiul urban “Arhetipuri”. Proiectul UP – Urban Pavilion, realizat pentru Piata Victoriei din Bucuresti, sub coordonarea arh. dipl. Oana Alexandra Simionescu, va fi prezentat sub forma de macheta si prezentare multimedia la Palatul de vara al Reginei Ana – Palatul Belvedere din arealul Castelului Praghez.

Ca eveniment conex, in Galeria ICR Praga vor fi expuse 38 de planse arhitectonice prezentand cele opt proiecte finaliste in competitia Arhetipuri 2010. Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 11 octombrie, in prezenta organizatorilor concursului Arhetipuri si a echipei castigatoare.

Echipa proiectului castigator Arhetipuri 2010 UP – Urban Pavilion Piata Victoriei, Bucuresti, este formata din: arh. dipl. Oana Alexandra Simionescu (coordonator), stud. arh. Alin Balaj, arh. dipl. Alexandru Cozma, arh. dipl. Iulia Fratila, stud. arh. Andreea Patroi si arh. Ileana Codruta Negrulescu.

Concursul Arhetipuri 2010 si-a propus sa aduca servicii arhitecturii, spatiului public din orase si ideii de concurs de arhitectura in general. S-a dorit ca arhitectura selectata pe baza de performanta si competitie sa fie experimentala, avansata, vizibila, cu valoare de reper, arhetipala. Beneficiarul ultim al acestui exercitiu profesional si al competitiei ca instrument procedural este comunitatea care reprezinta „consumatorul” spatiului public, cu reperele si functiunile sale si implicit orasul.

Aflat la cea de-a V-a editie, Festivalul se desfasoara sub auspiciile Ministerului Culturii si al Ministerului Dezvoltarii Regionale din Cehia. La editia din acest an, pe langa programul expozitional, vor avea loc conferinte, mese rotunde, seminarii, prezentari, proiectii de film.