FOTOGALERIE Comemorare la inchisoarea Ramanicu-Sarat. "Si au fost torturati si batuti pana la groapa comuna"

de Ionut Baias     HotNews.ro
Duminică, 2 octombrie 2011, 22:27 Actualitate | Cultură


Inchisoarea Ramnicu Sarat
Mai multi tineri si fosti detinuti politici au organizat sambata, 1 octombrie, un parastas si o scurta conferinta amintind despre luptatorii anticomunisti care si-au pierdut viata sau au cunoscut zile de torturi inimaginaibile sub regimul comunist, in inchisoarea de la Ramnicu-Sarat. Printre personalitatile marcate care au trecut prin aceasta inchisoare amintim pe Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Titel Petrescu sau generalul C-tin Pantazi.

Scurt istoric al inchisorii
(sursa: site-ul Procesul Comunismului, extrase din cartea lui  Cicerone Ioanitoiu)

Era o inchisoare judeteana cunoscuta cu tristul  renume de lacas al crimei organizate, pe timpul dictaturii lui Carol II, cand de acolo au fost trimisi la strangulare 14 detinuti, lideri ai Miscarii Legionare, dar si opozanti ai regimului, in noaptea de 29/30 Nov.1938 si la mai putin de un an, in noaptea de 21/72 Septembrie 1939 alti 13 lideri legionari arestati fara forme au fost impuscati, legati in lanturi, chiar in curtea inchisorii. printre cei asasinati atunci amintim pe 1. Clime Gheorghe (Inginer); 2. Cantacuzino Alexandru (Avocat); 3. Totu Nicolae (Avocat); 4. Tell-Christian Alexandru (Avocat); 5. Furdui Gheorghe (Doctor in Teologie); 6. Dobre Banica (Licentiat); 7. Polihroniade Mihail (Avocat); 8. Craja Paul (Medic); 9. Simulescu Sima (Profesor); 10. Apostolescu Gheorghe (Comerciant); 11. Istrate Gheorghe (Licentiat); 12. Banea Ion (Avocat, Medic); 13. Serafim Aurel (Inginer).  Si liderul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a trecut prin inchisoarea de la Ramnicu Sarat

Se parea ca se revenise la vechea intrebuintare de inchisoare pentru drept comun cand diabolicului Sasa Nicolschi, dupa valul de arestari din 7/8 Martie 1947 premergator "Tamadaului", i-a venit ideea sa schimbe profilul acestei inchisori pentru a gasi spatiu noilor asalturi distrugatoare.

In acest scop a fost trimis inspectorul Gh.I.Lazarescu cu instructiuni ca sa se mareasca numarul gardienilor prin recrutarea lor din judet.

Dupa infiintarea securitatii pe 30 August 1948, si dupa ce se trecuse la regimul de represiune in masa din 15.Mai 1948, cand aproape 4.000 au fost arestati intr-o singura noapte, tot Sasa si Pantiusa au ordonat -Directiei Generale a Penitenciarelor- sa transforme penitenciarul Ramnicul Sarat in inchisoare politica.

La  politici erau incadrati si frontieristii si sabotorii. Iar sabotorii nu erau altii decat taranii care nu mai puteau sa-si achite cotele de cereale si animale, din ce in ce mai mari.

Pentru ca diferentierea sa fie si mai vizibila, in 1949 a inceput construirea unui zid  despartitor in incinta inchisorii odata cu aparitia primilor tarani politici.

Pana in 1953 s-au perindat tarani incepand cu Rosu Nicolae de 66 ani arestat pe 1 Ianuarie 1949 (din com. Chiojdeni) si pana la Copilul Sfedu Ion, de 15 ani, din comuna Jevreni.

Taranii arestati erau originari din judetele limitrofe inchisorii precum  satele Bozioru, Balanesti, Botesti, Boldu, Budesti, Chiojdeni, Cotesti, Ciorasti, Cotacu, Dedulesti, Dumitresti, Gugesti, Jirlau, Macrina, Murgesti, Odaile, Nicoresti,  Ploinesti, Parscov, Pitulesti, Putreda, Puiesti, Plesesti, Secuieni, Tamboiesti, Urechesti ,Visani, Vintileanca, sate unde se opuneau la colectivizare si de unde au fost trimisi cu primul val de administrativi la Canal.

Datorita masurilor drastice in pastrarea secretului si a pazei stricte a detinutilor, la Ramnicu Sarat au fost adusi spre anchetare, jumatate dintre cei implicati in procesul de la Pitesti si Gherla.Printre cei ce au trecut pe aici se numara: Gerbu Ion, Cobalas Nicolae, Pavaloaie Vasile, Pop Cornel, Popescu Gheorghe, Popovici Cornel, Serbanescu Cristian, Voinea Ion, Voinea Octavian, Zbranca Octavian si o parte din martorii acuzarii, in timp ce ceilalti erau anchetati la securitatea de la Ploiesti, anchetatorii putand repede sa fuga de la un loc la altul, pentru a se pune de acord.


Mormantul elitei Partidului National Taranesc

Revolutia din Ungaria i-a  zdruncinat pentru un moment pe conducatorii sisteᅡmului represiv din Ministerul de Interne care nu se dezmetecisera dupa moartea calaului  de la Moscova.

In 1955 golise  temnita Sighetului, dintre putinii supravietuitori o parte fusesera eliberati iar altii, fostii national taranisti ajungand la Ramnicu Saᅡrat.

A doua mutare mare a avut loc la sfarsitul lui 1956 cand national taranisᅡtii din inchisoarea de la Oradea Mare au fost mutati la Botosani, altii, putini, precum Victor Anca, Ion Barbus.Ion Ovidiu Borcea au ajuns in izolarea din Zarea Aiudului, ca un prim popas.

Conditiile dure aplicate de directorul Coller au generat izbucnirea celei mai mari greve din istoria inchisorilor romanesti, de peste 700 de detinuti si care a durat 23 de zile. tarnistilor li s-au alaturat si sutele de legionari de pe celular. Cu toate ca s-a inceput alimentarea fortata in conditii barbare, greva care a durat 23 zile s-a terminat  la sfarsitul lunii Mai 1957.

Reprezentantii Ministerului de interne care veneau din 2 in 2 zile cu avionul la Aiud au constatat cauza si vinovatii si au hotarit sanctionarea prin mutarea la Ramnitul Sarat a capilor grevei national taraniste si a sefilor acestora.

Astfel pe 10 August 1957 s-a format o duba in care. au fost urcati: Nicolae ADAMESCU, Victor ANCA, Mihai BALICA, Jenica ARNAUTU, Ion B AR BUS, Ion -Ovidiu BORCEA, Malin BOSCA, Alexandru BRATU, Ion DIACONESCU, Constantin HAGEA, Vasilica MUNᅡTEANU,  Ion PUIU, Octavian RADULESCU, Cornel VELTEANU, la care s-au alaturat Cornel COPOSU si Augustin VISA (adusi de la Gherla) si separat in celulele duᅡbei cativa dintre ministri: Alexandru ALEXANDRINI.Alexandru CONSTANT, Gheorghe DOBRE, Titus DRAGOS, Constantin PANTAZI, Ion PETROVICI, Petre TOMESCU, Gheorghe JIENESCU.

Pe parcurs au mai sosit la Ramnicu Sarat si alti condamnati: Aurel DOBRESCU generalul Nicolae DRAGOMIR, Constantin HOROBET, Ion LUGOSIANU, Vasile LUCA, Alexandru IACOB, Alexandru NEAGU, Horia MACELLARIU, Gheorghe-Ginel PLACINTEANU, PETRESCU Marinaru, Teodor ROXIN, Lazar STEFANESCU, Nicolae VALSAN, Nicolae STOENESCU, Alexandru TODEA, WALTNER Iosif Mihai GODO,Marturisiri ale celor care au trecut prin temnita

Corneliu COPOSU:"Fiecare detinut fiind singur in celula, nu avea deloc lumina naturala.. ...fierastruica celulei era in permanenta oblonita pe dinafara ca sa nu se poata vedea cerul. De altfel, geamul era si de neatins la inaltimea la care era situat...In afara de cele 8 ore destinate somnului, cu cine sa vorbesti...Ramnicul Sarat era nu numai cea mai dura puscarie, dar si un fel de inchisoare experimentala, liceu de aplicatie pentru viitoarele cadre ... pentru mentinerea ordinii aplicau ca metoda de disciplina bataia. Intrau in celula cinci-sase gardieni, gealati inarmati cu bastoane si bateau toti detinutii pe rand, fara nici o justificare, pana cadeau jos. Toti detinutii, indiferent de varstei, si de starea sanatatii erau batuti metodic. Regimul acesta nu 1-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu a fost scutit de bataie nici Pogoneanu, fost director in Ministerul de Externe care, paralizat pe jumatate, nu putea sta in picioare, era batut in pat, culcat.

Ion  DIACONESCU: "Masurile de izolare, neintalnite nici la securitate, depaseau orice inchipuire, detinutul nu trebuia sa mai vada nici o alta fiinta omeneasca, in afara de gardianul din tura care isi indeplinea serviciul matinal, fara sa-ti adreseze nici un cuvant. Cei care serveau mancarea erau niste plantoane de drept comun dar, in cinci ani si jumatate cat am stat acolo, n-am zarit pe nici unul, nici macar odata. Nimeni nu intra de unul singur in celulele noastre, ci intotdeauna insotit macar de gardianul de serviciu, ca sa nu se creeze posibilitatea unor discutii de la om la om...se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufletesti. Adica cei ce supravietuisera perioadelor de exterminare prin foamete si torturi urmau sa fie acum distrusi psihic prin aceste nemaiintalnite masuri de izolare. Dar ticalosia n-a avut nici o limita, din contra, cu cat un detinut era socotit mai important, cu atat tratamentul era mai dur, adica era socotit un dusman periculos pentru regim si trebuia lichidat intr-un mod oarecare."


Vezi aici lista celor care au trecut prin inchisoarea Ramnicu Sarat

Citeste si: Sfintii inchisorilor: Pr. Ilie Lacatusu (1) ; Valeriu Gafencu (2); Elisabeta Rizea (3); Nicolae Ciolacu (4); Mircea Vulcanescu (5); Pr. Gherasim Iscu (6); Pr Ioan Negrutiu (7); Dumitru Bordeianu (8); Costache Oprisan (9); Ep. Ioan Suciu (10); Marieta Iordache (11); Monseniorul Ghika (12); Andrei Ciurunga (13); Traian Trifan (14); Cardinalul Alexandru Todea (15); Gheorghe Jimboiu (16); Monahul Pimen Barbieru (17); Spiru Blanaru (18); Ion Flueras (19); pr. Dumitru Iliescu Palanca (20); Radu Gyr (21); Vasile Militaru (22); Virgil Maxim (23); Traian Braileanu (24); Pr Evghenie Hulea (25)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4091 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Noi ica ii platim pentru ca au torturat. (Duminică, 2 octombrie 2011, 23:03)

  Armand [anonim]

  Respect pentru romanii care au suferit în pușcărie ca deținuți politici.Ce ma doare este faptul ca NOI LE PLĂTIM PENSIILE torționarilor care i-au schingiuit ani de zile.
 • +2 (2 voturi)    
  groaznic (Duminică, 2 octombrie 2011, 23:11)

  Adrian [anonim]

  am reusit sa facem si asa ceva.
 • +1 (1 vot)    
  Copii si nepotii lor sa isi ceara scuze (Duminică, 2 octombrie 2011, 23:31)

  George [anonim]

  Asteptam momentul in care urmasii acestor criminali isi vor cere scuze in numele parintilor.
  Nu este normal ca ei sa stea linistiti si sa huzureasca pe seama crimelor facute de famiile lor.

  Din pacate in ziua de astazi descendenta din criminalii comunisti este un motiv de mandrie.
 • +3 (3 voturi)    
  mentiune (Luni, 3 octombrie 2011, 1:59)

  rien [utilizator]

  Si bunicul meu a fost detinut la Rimnicul Sarat: Preot Dumitru Nicolaescu din Nehoiu, Judetul Buzau. Condamnat in 1956 la 10 ani de inchisoare doar pentruca fusese in Parlament inainte de razboi, ca membru al Partidului NationalTaranesc. A fost eliberat in 1962 cred cind s-a dat o amnistie. Eram student in acea perioada (1955-1960) si pentru mine dupa arestare am trait un cosmar pentruca daca se afla la facultate, as fi fost exmatriculat. Vreau sa spun ca au suferit nu numai cei din inchisoare ci si familiile lor. Din pacate urmasii calailor de atunci sint "baietii destepti" de acum mari politicieni si oameni de afaceri, membri in parlamentul si senatul Romaniei precum Felix.
  • +3 (3 voturi)    
   coloana vertebrala lipsa (Luni, 3 octombrie 2011, 3:55)

   cititor [anonim] i-a raspuns lui rien

   din pacate, poporul si-a votat soarta imediat dupa 1990 dupa ce mai inainte isi ucisese elitele in anii '50 si ulterior. Acei bravi proletari si mai putin proletari care, spalati pe creier, au strigat "Nu ne vindem tara", "Moarte intelectualilor" si alte lozinci similare, au respins Punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara, votandu-l pe crimialul Iliescu si a lui clica. Daca nu sunteti voi, cei ce cititi acest articol, sunt parintii vostri. Aveti curajul si-i intrebati: de ce mi-ai distrus viitorul ? In rest, sa fim sanatosi si sa avem parizer si bautura, ca asta ne-a condus in ultimii 20 de ani. Poate ca nu e valabil pentru toti, dar este pentru majoritatea populatiei, ceea ce este suficient.
 • 0 (0 voturi)    
  nu cred ca au fost batuti, (Luni, 3 octombrie 2011, 14:35)

  danarad [anonim]

  si maltratati,cred ca jucau table impreuna, sau popa-prostu, altfel nu inteleg de ce urmasii unora dintre ei,au facut alianta politica cu pcr(psd) !
 • 0 (0 voturi)    
  toti tampitii sunt in linie (Duminică, 25 mai 2014, 5:00)

  ulea [anonim]

  Bun , nu cred ca jucau sah si nu table din cauza ca celule erau inundate si ca faceau nevoile lor in celule .
  In fine toti cretinii care nu s-au manifestat inainte critica- mi-ar place sa le vad in aceeasi situatie - murind pentru un crez roman si fiind demn in timpul torturilor


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by